Βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού και οι επισκέψεις σε κοντινές ή μακρινές παραλίες έχουν ξεκινήσει. Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματα που έχουν ως λουόμενοι και χρήστες των παραλιών.

 

Σύμφωνα με το νόμο 2971/2001, ο αιγιαλός και η παραλία είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται. Επομένως όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης και ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές. Αυτό το δικαίωμα ισχύει και για τις οργανωμένες παραλίες, τα ξενοδοχεία και τις κατοικίες.

 

Όταν έχει παραχωρηθεί ο αιγιαλός για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση ομπρελών, καθισμάτων, θαλάσσιων μέσων αναψυχής κ.λπ.), η χρέωση για την ενοικίαση ομπρέλας και ξαπλώστρας πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο, ενώ επιβάλλεται στον επιχειρηματία να εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

 

Όταν υπάρχουν περισσότερες (συνεχόμενες) παραχωρήσεις για την ενοικίαση ομπρελών και καθισμάτων, πρέπει μεταξύ των διάφορων χώρων του αιγιαλού που έχουν παραχωρηθεί να υφίσταται ενδιάμεση απόσταση ελεύθερης ζώνης τουλάχιστον 100 μέτρων μήκους, ώστε να μπορούν να απλώσουν την πετσέτα τους όσοι δεν επιθυμούν να νοικιάσουν ομπρέλα ή ξαπλώστρα. Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απέχουν 5 μέτρα από τη θάλασσα. Οι οργανωμένες παραλίες , με είσοδο, οφείλουν να τηρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας όπως εκπαιδευμένο ναυαγοσώστη με όλα τον απαραίτητο εξοπλισμό για διάσωση.

 

            Παράλληλα με τα δικαιώματα  έχουμε και την υποχρέωση να σεβόμαστε το χώρο και να τον διατηρούμε καθαρό.

            Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας σας εύχεται Καλό Καλοκαίρι.

Για περισσότερες πληροφορίες και παράπονα στο τηλέφωνο 2510 223000, στο facebook/ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ