γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η Καβάλα κλίνει ευλαβικά το γόνυ τις ημέρες αυτές στους συμπολίτες της, που εξοντώθηκαν βίαια και άδικα τον Μάρτιο του 1943. 

 

Στις 3 και 4 Μαρτίου του 1943 η πόλη της Καβάλας έχανε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της .. οι Εβραίοι στο θρήσκευμα κάτοικοι της συγκεντρώθηκαν με την βία και απομακρύνθηκαν από αυτήν, από τους Βούλγαρους κατακτητές της πόλης. 

 

Οι 1484 δεν γύρισαν ποτέ.. άφησαν την τελευταία τους πνοή σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία ή στα παγωμένα νερά του Δούναβη ποταμού.

 

Τα τελευταία χρόνια μετεχω στην απόδοση τιμής στους αδικοχαμένους συμπολίτες μας . Στην δημιουργία επετειακων  ντοκιμαντέρ με μοναδικές καταγραφές της ιστορίας, στα  οποία εχουν μιλήσει  διακεκριμένοι επιστήμονες ,μέλη της Εβραϊκής κοινότητας, αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν ο  πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα. Το πρώτο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από τα ψηφιακά μέσα του Δήμου και από τον τηλεοπτικό σταθμό ena channel που είχε την συμπαραγωγή.

 

Στην προσπάθεια εκείνη εργάσθηκαν πολλοί συμπολίτες μας, όπως ο ιστορικός Θανάσης Διαλεκτόπουλος που είχε την επιμέλεια των κειμένων, ο ιστορικός Κυριάκος Λυκουρίνος, ο Καβαλιώτης Εβραίος στην καταγωγή Φίκο Μεβοράχ, το δημοσιογραφικό και τεχνικό προσωπικό του ena channel με επικεφαλής τον Λευτέρη Κουκουτίνη αλλά και με την άοκνη προσπάθεια της Νικόλ Σπυροπούλου και του Κώστα Πατσουλίδη. Επίσης πριν τρία χρόνια  στην Δημοτική Καπναποθήκη με ηλεκτρονικό τρόπο αναφέρονταν στην πρόσοψη της , τις νυχτερινές ώρες ο αριθμός των αδικοχαμένων συμπολιτών μας , όπως και φωτογραφίες από την ζωή τους στην Καβάλα.

 

Πριν δύο χρόνια την ημέρα απόδοσης τιμής για το Ολοκαύτωμα, τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας το ντοκιμαντέρ αυτό προβλήθηκε σε εκπαιδευτικές μονάδες της πόλης και ταυτόχρονα έγινε μια γόνιμη συζήτηση με μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλα αυτά, ειχα προτείνει, θα μπορούσαν στο άμεσο μέλλον να πλαισιωθούν και με την  έκδοση από τον Δήμο Καβάλας εγχειριδίου για την παρουσία των Εβραίων της Καβάλας το οποίο να διανεμηθεί  στα σχολεία στο πλαίσιο των δράσεων για την διδαχή της τοπική ιστορίας.

 

Πριν δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου MOHA και του Μουσείου Μοχάμεντ Άλι στην Παναγία πραγματοποιήθηκε έκθεση “SHOAH, Πώς ήταν ανθρωπίνως δυνατόν; ” του Ιδρύματος Yad Vashem της Ιερουσαλήμ , με  θέμα το Ολοκαύτωμα και την εξόντωση του Εβραϊκού πληθυσμού στην Ευρώπη. Πολλά σχολεία της πόλης μας ειχαν επισκεφθεί την έκθεση.