Το σαραγλί σε όλη την Ελλάδα είναι με φύλλα και γέμιση. Στη Θάσο όμως παρασκευάζεται μόνο με τρία χοντρά φύλλα ζύμης, μπόλικο ελαιόλαδο και το εξαίσιο πευκόμελό της.
Η Καβαλιώτισσα Στέλλα Σπανού παρουσιάζει στον Γαστρονόμο τη μοναδική συνταγή για το αγαπημένο γλυκό των Θασίων και όχι μόνο.
Συνταγύ
15' προετοιμασία
1 ώρα και 30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Κομμάτια: 10-12
Ζύμη
500 γρ. (4 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για τα φύλλα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπου 300 ml (1½ κούπα) νερό
Γέμιση
μπόλικη καρυδόψιχα τριμμένη
Σιρόπι
400 ml (2 κούπες) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) ζάχαρη
340 γρ. (1 κούπα) μέλι
Διαδικασία
Ζύμη
Για το σαραγλί Θάσου, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό, το οποίο ρίχνουμε σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Μπορεί να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστέι για 30 λεπτά.
Τη χωρίζουμε στα τρία.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε κομμάτι σε μακρόστενο φύλλο 32 x 50 εκ.
Σουρώνουμε το ένα φύλλο σαν πλισέ και το βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32-34 εκ.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, τοποθετώντας τα το ένα δίπλα στο άλλο, καλύπτοντας όλο τον πυθμένα.
Ραντίζουμε τα φύλλα με λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C, για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά για 7-8 λεπτά (από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει το σιρόπι).
Περιχύνουμε το κρύο σαραγλί με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα να απορριφθεί.
Πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και σερβίρουμε.