γράφει ο
Στάθης Χαρπαντίδης
Το τυροκομείο της οικογένειας Τραμπίδη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1969 στο χωριό Κυανή του Διδυμοτείχου από τον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη Αριστοτέλη Τραμπίδη.
Το τυροκομικά προϊόντα που παράγονται είναι όλα παραδοσιακά από 100% ελληνικό γάλα, που προμηθεύεται ο παραγωγός από κτηνοτρόφους της γύρω περιοχής.
Το νωπό γάλα αφού ελεγχθεί σχολαστικά , προχωρά στο στάδιο της παστερίωσης, η οποία αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία της τυροκόμησης.
Όταν ολοκληρωθεί και το γάλα είναι στη σωστή θερμοκρασία ξεκινά το στάδιο της τυροκόμησης.
Ο Αριστοτέλης Τραμπίδης παρασκευάζει δυο λευκά τυριά άλμης (σκληρό και μαλακό) μυζήθρα, πρόβειο και αγελαδινό γιαούρτι.
Το μαλακό λευκό τυρί είναι εκείνο που ξεχώρισε και αγάπησε ο κόσμος εδώ στον Έβρο, δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και πρόσθετα, ζυμώνεται από πρόβειο γάλα και μια μικρή ποσότητα κατσικίσιου.
Αυτή η αναλογία σε συνάρτηση με την αυξημένη ποσότητα του πρόβειου γάλακτος δίνει στο τυρί μια μοναδική βουτυράτη γεύση. Δοκιμάσαμε το τυράκι σε πρόσφατη επίσκεψη μας στο Διδυμότειχο, ήταν γλυκοφάγωτο, βουτυρώδες και αφράτο, είχε ήπια γαλατένια γεύση, αυξημένη υγρασία, λιγότερο αλάτι και πυκνή νοστιμιά.
Info: Το πρατήριο πώλησης βρίσκεται στη πλατεία του Διδυμοτείχου, πλατεία Δημοκρατίας 16, τηλ: 2553026350