“Καμία πρωτοβουλία από τη κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ορθολογικού πλαισίου αποσπάσεων του αστυνομικού προσωπικού με αυστηρά και αντικειμενικά κριτήρια, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο βουλευτής Δράμας με τον ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Νικολαΐδης.

 

Στους πέντε Νομούς της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γίνουν μόλις τέσσερις τακτικές μεταθέσεις προσωπικού.

 

Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κ. Νικολαΐδη αναφέρονται τα εξής:

“Το ζήτημα των συνεχών και αλόγιστων αποσπάσεων αστυνομικού προσωπικού έθεσε με επίκαιρη ερώτησή του, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. 

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής, «οι αποσπάσεις των αστυνομικών το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν εξυπηρετούν καμία λογική. Μάλιστα, όχι μόνο δεν προκύπτουν μέσα από υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά αντιθέτως δημιουργούν νέες και αυξημένες».

 

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι «αποτελεί συχνό φαινόμενο να γίνονται μετακινήσεις αστυνομικών από μια διεύθυνση σε μια άλλη και μόλις μερικές ημέρες αργότερα να χρειαστεί να γίνουν νέες αποσπάσεις από μια τρίτη διεύθυνση για να καλυφθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν στην πρώτη». 

 

Χαρακτηριστικά ο κ. Νικολαΐδης έθεσε το πρόσφατο παράδειγμα αποσπάσεων αστυνομικών από τη Δράμα στη Λάρισα, για να καλύψουν κενά που προέκυψαν από μετακινήσεις που είχαν προηγηθεί. 

 

Ο κ. Νικολαΐδης εξήγησε ότι οι συνεχείς και αλόγιστες αποσπάσεις αστυνομικού προσωπικού προκαλούν κενά αστυνόμευσης, καθώς ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ στερούνται επιπλέον προσωπικού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Επιπλέον, ανατρέπεται ο οικογενειακός προγραμματισμός των αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται άμεσα να μετακινηθούν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

 

Ακόμη, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας ζήτησε να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των αποσπάσεων και να πραγματοποιούνται μόνο όσες είναι απαραίτητες με θέσπιση αυστηρών και αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να σταματήσουν οι αστυνομικοί να παραμένουν όμηροι ενός ρουσφετολογικού πλαισίου εξυπηρετήσεων. 

 

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης ζήτησε τη θέσπιση του επιδόματος επικινδυνότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν σέβεστε τον Έλληνα αστυνομικό, δώστε το επίδομα επικινδυνότητας. Έτσι θα τον σεβαστείτε και όχι με τη ρουσφετολογία». 

Στην απάντησή του, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος αρνήθηκε τη λήψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας για τον εξορθολογισμό των αποσπάσεων του αστυνομικού προσωπικού. 

 

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «προκηρύχθηκαν για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων για το έτος 2024 κατά τις τακτικές ετήσιες μεταθέσεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συνολικά τέσσερις θέσεις αστυνομικού προσωπικού διαφόρων βαθμών». Δηλαδή για πέντε Νομούς σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πραγματοποιούνται μόλις τέσσερις τακτικές μεταθέσεις προσωπικού. 

 

Όσον αφορά τις αποσπάσεις προσωπικού προς την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Νικολακόπουλος, στις 28 Αυγούστου 2024, δηλαδή μόλις μια ημέρα μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Νικολαΐδη, στις 27 Αυγούστου 2024, «η Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας ενισχύεται με τριάντα επτά αστυνομικούς, προερχόμενους από άλλες διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».”