Χωρίς νερό έχουν μείνει από το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι περισσότερες γειτονιές στα Λιμενάρια.

 

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο στο σύνολο του ευρύτερου οικισμού και καταντάει ακραίο σε περιοχές με υψομετρική διαφορά όπως η περιοχή γύρω από την εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

 

Προβλήματα όμως παρουσιάζονται και σε χαμηλές περιοχές, όπως τα Καλύβια Λιμεναρίων και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτά ή η παραλία δυτικά των Λιμεναρίων.

 

Στις βρύσες είτε δεν τρέχει καθόλου νερό του δικτύου ύδρευσης, είτε τρέχει με πολύ μικρή πίεση.

 

Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα Λιμενάρια είναι έντονο εδώ και αρκετά χρόνια. Πολλά σπίτια αλλά και επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει ντεπόζιτα.

 

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το πρόβλημα δεν είναι αισθητό σε όλους τους κατοίκους και επισκέπτες με την ίδια ένταση ή συχνότητα.

 

Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν εγκαταστήσει μεγάλες δεξαμενές νερού και λειτουργούν παράλληλα συστήματα αύξησης της πίεσης, τόσο για την πλήρωση των δεξαμενών κατά τις νυχτερινές ώρες που υπάρχει νερό στο δίκτυο όσο και για την πιο λειτουργική κατανομή του νερού της δεξαμενής στα δωμάτια.

 

Όπως αναφέρουν αρκετοί κάτοικοι και επιχειρηματίες των Λιμεναρίων στο KavalaNews, φέτος είναι η χειρότερη χρονιά όλων των εποχών.

 

Προβλήματα που συνήθως παρατηρούνται μετά από μεγάλη ξηρασία και προς το τέλος της σεζόν όπως ο Αύγουστος, τώρα έγιναν αισθητά πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

 

Μικρότερης διάρκειας προβλήματα με την υδροδότηση ήταν φέτος αντιληπτά και πριν την άφιξη των πρώτων τουριστών.

 

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑ Θάσου, τα προβλήματα των τελευταίων ημερών οφείλονται σε βλάβες που παρουσιάστηκαν στα συστήματα γεωτρήσεων που καλύπτουν την περιοχή.

 

Σε μια περίπτωση κάηκε το μοτέρ γεώτρησης ενώ σε μια άλλη υπήρξε βλάβη στο σύστημα κατανομής.

 

Οι βλάβες συνήθως αντιμετωπίζονται μέσα σε λίγες ώρες όμως η κυρία αιτία φέτος είναι η περαιτέρω επιδείνωση στο πρόβλημα του συνολικού αποθέματος νερού.

 

Η ΔΕΥΑΘ φαίνεται να έχει προχωρήσει σε μια νέα γεώτρηση που ίσως δώσει μερική λύση στο πρόβλημα τις επόμενες ημέρες.

 

Ωστόσο οι ελπίδες είναι μικρές.

 

Σημειώνεται ότι εκτός από τα Λιμενάρια, σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας παρατηρούνται εδώ και χρόνια σε άλλες περιοχές της νότιας Θάσου όπως Κοίνυρα και Αλυκή.

 

Πολύ σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται επίσης σε σημεία των περιοχών Καλλιραχης, Σωτήρα και Ραχωνίου.

 

Οι περισσότεροι αποδίδουν τα προβλήματα στον υπερτουρισμό και στην ραγδαία, χωρίς κανόνες και περιορισμούς τουριστική ανάπτυξη. Έχουν ανεγερθεί οικοδομές ακόμη και σε σημεία που δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου δόμηση.

 

Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί χιλιάδες νέα υδρόμετρα στα κατά τόπους δίκτυα ύδρευσης. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν σε κατοικίες που προορίζονται για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες.

 

Ωστόσο, εκτός από την αύξηση της ζήτησης στο νερό, παρατηρείται παράλληλα και μείωση των αποθεμάτων.

 

Αρκετός κόσμος διαμαρτύρεται για το ότι δεν έχει ληφθεί σχετική μέριμνα με μελέτες και προετοιμασία, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Καταγγέλλουν δε ότι δεν έχει γίνει «καλλιέργεια πηγών» και ότι δεν λαμβάνονται όλα τα μέτρα αποτροπής για διαρροές αλλά και σπατάλες.

 

Ορισμένοι, δείχνοντας κατανόηση στα προβλήματα προσφοράς και ζήτησης, λένε ότι θα ήταν έστω χρήσιμο αν υπάρξει εκ περιτροπής υδροδότηση ανά περιοχή αλλά με έγκαιρη ενημέρωση ώστε να λαμβάνουν όλοι τα μέτρα τους. 

 

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της λειψυδρίας στη Θάσο σε συνδυασμό με τον υπερτουρισμό που συζητιέται ως φαινόμενο όλο και περισσότερο, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το νησί για τα επόμενα χρόνια.