Το Φιδονήσι και η Αστρίδα είναι δυο από τα επτά νησιά στη βόρεια Ελλάδα που φιγουράρουν σε ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων τόσο ελληνικών, όσο και ξένων τα οποία πωλούνται σε μια ευρεία γκάμα τιμών.

 

Τόσο από Έλληνες μεσίτες, όσο και από ξένους έχει δημοσιευτεί αγγελία για την πώληση ιδιωτικού νησιού στην Νέα Ηρακλείτσα του δήμου Ελευθερών Καβάλας.

 

Πρόκειται για το γνωστό Φιδονήσι ή Ξερονήσι, έκτασης περίπου 130.000 τ.μ., το οποίο πωλείται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίζεται και σε ιστοσελίδες του εξωτερικού με την τιμή του στα 3,5 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης το νησί Αστρίδα, στην περιοχή της νότιας Θάσου, με έκταση 16.000 τμ πωλείται αντί του ποσού των 2 εκατ. ευρώ.

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά, τουλάχιστον, 150 ιδιωτικά νησιά.

 

Ωστόσο ο λόγος για να μην προχωρήσει κάποιος ενδιαφερόμενος στην αγορά τους είναι οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει με τη γραφειοκρατία και τις 32 άδειες που θα κληθεί να προσκομίσει από σειρά υπουργείων και υπηρεσιών.

 

Ο ενδιαφερόμενος αγοραστής νησιού πρέπει να ξεκινήσει υποβάλλοντας το ενδιαφέρον του εγγράφως σε μεσιτικό γραφείο που διαθέτει φακέλους νησιών προς πώληση.

 

Αν και για την αγοραπωλησία απαιτείται από αγοραστές και ιδιοκτήτες εμπιστευτικότητα, η διαδικασία δεν απέχει από αυτή της αγοράς ενός σπιτιού.

 

Εκτός από την έγκριση τεσσάρων υπουργείων, απαιτείται επίσης έγκριση από το Πολεμικό Ναυτικό και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

 

Το τίμημα της πώλησης καθορίζεται από την προσβασιμότητα, την απόσταση από τη στεριά καθώς και αν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και αρχαία.

 

Το ύψος του τιμήματος επηρεάζεται και από τις παροχές, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ηλεκτρισμός και νερό. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης του νησιού μπορεί να επενδύσει σε εγκαταστάσεις που θα του εξασφαλίζουν αυτονομία, όπως π.χ. μονάδα αφαλάτωσης.

 

Με στοιχεία από το voria.gr