Αντίθετος με την ιδέα φιλοξενίας προσφύγων είναι ο Δήμος Νέστου, πράγμα που έχει εκφραστεί σε όλες τις έως τώρα σχετικές συναντήσεις. Στελέχη της δημοτικής αρχής θεωρούν ακατάλληλο το κτίριο της «Φωνής της Αμερικής» ενώ ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι ο Δήμος δεν έχει την παραμικρή οικονομική δυνατότητα για τη διαχείριση εξόδων που θα προκύψουν από φιλοξενία προσφύγων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις δηλώσεις της δημάρχου Καβάλας που προτείνει εγκατάσταση προσφύγων στο συγκεκριμένο κτίριο

 

Ο αντιδήμαρχος τουριστικής ανάπτυξης Νέστου, Γιάννης Χατζηγερακούδης, υποστηρίζει ότι η «Φωνή της Αμερικής» αποτελείται από ένα μόλις κτίριο στο οποίο θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν άνθρωποι και όχι συγκρότημα κτιρίων όπως πιστεύεται.

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι μάξιμουμ θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκεί 200-300 άτομα συνολικά κι αυτό υπό προϋποθέσεις. Περιέγραψε το ακίνητο ως μια περιουσία που δεν ανήκει στον Δήμο (ανήκει στο Δημόσιο) που είναι κατεστραμμένη και λεηλατημένη, από την οποία έχουν αφαιρεθεί τα κουφώματα ή ακόμη και μεταλλικά στοιχεία από το σκελετό του κτιρίου.

 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ο κ. Χατζηγερακούδης θεωρεί ότι είναι πολύ οικονομικότερη λύση μια προκατασκευασμένη στέγη, σε χώρο που θα επιλεγεί, παρά η συντήρηση του κτιρίου της «Φωνής της Αμερικής» για την οποία εκτιμά πως απαιτείται πολύ χρήμα και πολύς χρόνος.

 

Πάντως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νέστου, εκφράζοντας την δημοτική αρχή, υποστήριξε ότι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Καβάλας υπάρχουν πάρα πολλά ακίνητα που είναι κατάλληλα για τη φιλοξενία προσφύγων.

 

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Νέστου, Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μιλώντας στο Βασίλη Ιωάννου και στο Alpha Radio. Σχολιάζοντας την πληροφορία για το κτίριο της «Φωνής της Αμερικής» ο δήμαρχος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ένα κτίριο που δεν μου ανήκει. Δεν μου ανήκει η έκταση. Όπως καταλαβαίνετε, δεν θα ερωτηθώ αν θα χρησιμοποιηθεί. Οι μέρες είναι δύσκολες, είμαστε σε καιρό πολέμου… Εγώ δεν έχω καμία απολύτως δυνατότητα να βοηθήσω ως Δήμος, οικονομικά».

 

Ο κ. Τσομπανόπουλος είπε πάντως ότι έως τώρα ο Δήμος Νέστου συμμετέχει στη στήριξη των προσφύγων με βοήθεια που συγκεντρώνουν οι δημότες. «Και σήμερα έστειλα δύο φορτηγά, με τρόφιμα και βοήθεια, ένα στο Δήμο Παγγαίου κι ένα στην Καβάλα» είπε χαρακτηριστικά.