Δεν θα φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες η Καβάλα μετά την 31η Μαρτίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα, διαμήνυσε για άλλη μια φορά η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η οποία έκανε σχετικές επαφές και για το προσφυγικό στην Αθήνα.

 

Η δήμαρχος υποστήριξε ότι το συμφωνητικό που έχει υπογραφεί μεταξύ Δήμου και Επιμελητηρίου αφορά μόνο τον τρέχοντα μήνα και ότι δεν υπάρχουν άλλα κτίρια στην Καβάλα στα οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.

 

Μετέφερε επίσης και λόγια του δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη, βάσει των οποίων ούτε και στον γειτονικό Δήμο υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για περαιτέρω φιλοξενία προσφύγων.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καβάλας έχει αναλάβει τη φιλοξενία περίπου 800 ατόμων στο Εκθεσιακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη και ο Δήμος Παγγαίου περίπου 200 ατόμων στο κλειστό γυμναστήριο Ελευθερούπολης. Οι δύο δήμαρχοι έχουν από καιρό κάνει σαφές ότι δέχονται μόνο την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων για μικρό διάστημα, το οποίο ήδη από τα τέλη Φλεβάρη προσδιορίστηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου.

 

Οι δηλώσεις της δημάρχου Καβάλας έγιναν το πρωί της Πέμπτης 17 Μαρτίου στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πρωινής, στο Νίκο Γενικόπουλο και τον Θόδωρο Θεοδωρίδη. Μεταξύ άλλων, η δήμαρχος αναφέρθηκε και στις επαφές που είχε στην Αθήνα για το θέμα αυτό. Η κ. Τσανάκα ανέφερε ότι σύντομα ο Δήμος Καβάλας θα ανακοινώσει τα συνολικά έξοδα που έχει κάνει για τη φιλοξενία προσφύγων και ότι τα χρήματα αυτά θα τα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα ανακοινώσει τι δαπάνες έχει κάνει έως τώρα και για τους δημότες Καβάλας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

 

Σχετικά με την τοπική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η δήμαρχος Καβάλας πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις της «Φωνής της Αμερικής» στην περιοχή του Νέστου που ιδιοκτησιακά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Η πρόταση μάλιστα φαίνεται να εξετάζεται σε επίπεδο Υπουργείων ως μια πιθανή και κατάλληλη λύση αφού θεωρείται ότι είναι εφικτή η έγκαιρη ηλεκτροδότηση και υδροδότηση του ακινήτου.

 

Ωστόσο, η ιδέα αυτή της δημάρχου Καβάλας δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο τον Δήμο Νέστου. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.