Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ καταγγέλλει ακόμη ένα εργοδοτικό έγκλημα που έλαβε χώρα στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στις 17 Απριλίου 2024.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, στο τμήμα Θειικού οξέος, υπήρξε διαρροή, με αποτέλεσμα να καταλήξουν με εγκαύματα δύο εργαζόμενοι.

 

Διαχρονικά το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στην Βουλή,  με εξορμήσεις στο εργοστάσιο, με ανακοινώσεις,  έχει καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί μέσα στην βιομηχανία φωσφορικών Λιπασμάτων. Ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας μέσα στους χώρους παραγωγής,  παλαιωμένος εξοπλισμός που γεννά ερωτηματικά στην λειτουργία του και την ασφάλεια.

 

Συντηρήσεις που δεν γίνονται τις περισσότερες φορές ή πραγματοποιούνται από ανειδίκευτο προσωπικό.

 

Υπερωρίες, κόντρα βάρδιες, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε όλο το προσωπικό,  δύσκολα ωράρια. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μετράμε πολύ συχνά εργατικά ατυχήματα στην συγκεκριμένη βιομηχανία και τον Δεκέμβριο του 2022 να σημειωθεί θανατηφόρο εργατικό ατύχημα το οποίο η εταιρεία κάνει σοβαρή προσπάθεια συγκάλυψης από την αρχή.

 

Εξίσου συχνό φαινόμενο είναι το νέφος που απλώνεται πάνω από την πόλη της Καβάλας και την Νέα Καρβάλη,  η δυσοσμία που πλήττει τις γύρω περιοχές,  που προκαλούν ερωτηματικά για την επιβάρυνση της υγείας του λαού της περιοχής.

 

Πρόκειται για ακόμη ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που κύρια ευθύνη έχουν εργοδοσία, κυβέρνηση και ΕΕ. Η μεν εργοδοσία με τις μαζικές απολύσεις και έπειτα τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εκμετάλλευση των εργατών για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου κέρδους.

 

Οι δε κυβερνήσεις με τις πλάτες της ΕΕ που όλα αυτά τα χρόνια νομοθετούν υπέρ των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους απολυμένους εργαζόμενους της ΒΦΛ και δεν εφαρμόζονται. Με την πολιτική τους να στρέφεται μόνο στην εξασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Το πραγματικό δίλημμα είναι ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Το ΚΚΕ είναι πάντα με την ζωή. Απαιτούμε να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι στο εργοστάσιο με ευθύνη της κυβέρνησης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς.  Να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το εργατικό ατύχημα.  Να γίνει ενημέρωση για την κατάσταση των εργαζομένων που είναι εγκαυματίες.

 

Δίχτυ προστασίας σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση μπορεί να αποτελέσει μόνο η αγωνιστική, πραγματική, ταξική οργάνωση των εργαζομένων, σε σωματεία που να είναι στα χέρια τους και να παλεύουν για το δίκιο τους.

 

Που θα κάνουν υπόθεσή τους τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στο εργοστάσιο  και όχι οι μαριονέτες της εργοδοσίας, που λειτουργούν για τα συμφέροντά της.

(δελτίο Τύπου)