γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Καλημέρα, φίλοι Καβαλιώτες, μια ακόμα εικόνα της πόλης μας από το παρελθόν. Η πλατεία Ελευθερίας που ονομάζονταν Φουάτ την εποχή που ο φωτογράφος μας άφησε κληρονομιά στο μέλλον την αποτύπωση αυτή. 

 

Τα τραπεζάκια από το περίφημο "ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ" των αδελφών Τράντα στην πλατεία, με τραπεζομάντηλα ολόλευκα περιμένουν του θαμώνες του φημισμένου καφέ εστιατορίου το οποίο ήταν κάτω από τα γραφεία του κτιρίου του Επιμελητηρίου. 

 

Στην οδό Δοϊράνης τα κρεοπωλεία όπως και πολλά άλλα μαγαζιά και γραφεία στους ορόφους των τριώροφων κυρίως οικοδόμων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. 

 

Ο δρόμος είναι άνοδος και κάθοδος και τα αυτοκίνητα ανεβαίνουν και την Ομονοίας με κατεύθυνση της Καμάρες για να πάνε προς Νοσοκομείο. 

 

Την εποχή εκείνη η οδός Π. Κουντουριώτου ήταν ένα μικρό στενό απαγορευτική για την διέλευση μεγάλων οχημάτων. Οι Λούστροι περιμένουν στο σημείο τους που έχει και μια τέντα. 

 

Η πλατεία ήδη έχει διαμορφωθεί άλλη μια φορά από την αρχική της.. διαμόρφωση επι Δημαρχίας Μιχάλη Λολλίδη προπολεμικά. 

 

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο μεταμορφώσεις επι Δημάρχων Ευαγγελίου και Αθανασιάδη. 

 

Δεξιά διακρίνεται το κτίριο του τότε Οικονομικού Γυμνασίου και φυσικά το Φρούριο της πόλης στο κέντρο της εικόνας στη συνοικίας της Παναγίας.