Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει σε χιλιάδες γονείς η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μετά τις γιορτές εξαιτίας της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων κoρωνοϊού αλλά και γρίπης που παρατηρείται στη χώρα μας.

 

Οι επιδημιολογικές ενδείξεις δείχνουν επιθετική έξαρση κρουσμάτων σε σημεία όπου υπάρχει συνωστισμός. Μάλιστα, η υποπαραλλαγή JN.1 κάνει αισθητή την παρουσία της αποτελώντας τουλάχιστον το 30% των κρουσμάτων για τον Ιανουάριο. Ωστόσο, υπάρχει και το κύμα εποχικής γρίπης που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τις επόμενες έξι με επτά εβδομάδες.

 

Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν ήδη σημάνει συναγερμό καθώς η αύξηση των κρουσμάτων Covid έχει αγγίξει το 90% και τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη.

 

Αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου τόσο σε γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

 

Ενδεικτικό της νέας διασποράς είναι το γεγονός πως την ημέρα της Πρωτοχρονιάς καταγράφηκαν 229 εισαγωγές κρουσμάτων Covid στα νοσοκομεία, τα οποία κατέγραφαν ήδη μεγάλο αριθμό νοσηλειών: την τελευταία βδομάδα του 2023 νοσηλεύονταν πανελλαδικά 1.395 ασθενείς με κορονοϊό.

 

Η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, είναι πως τα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι μεταξύ των 50.000 και 100.000 πανελλαδικά. «Ολόκληρες παρέες εκδρομέων ή φίλων που πέρασαν μαζί την Πρωτοχρονιά είναι άρρωστοι μαζί με τις οικογένειές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Action 24.

 

Τι ισχύει με τις απουσίες μαθητών

 

Σε συγκεκριμένη εγκύκλιο που πρόκειται να σταλεί θα υπάρχει ειδική αναφορά για τις απουσίες των μαθητών από τις σχολικές αίθουσες. Στην εν λόγω εγκύκλιο, το υπουργείο Παιδείας προτρέπει τους γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο εάν εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης ή άλλων ιώσεων και να παραμένουν σπίτι έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

 

Με στοιχεία από mathes.gr