Σε ηλικία 50 ετών, ο Χριστόδουλος Τοψίδης εκλέχθηκε για πρώτη φορά περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όντας ο μόνος από τους 6 συνολικά υποψήφιους, που δεν έφερε «χρίσμα», δηλαδή επίσημη στήριξη, από κάποιο πολιτικό κόμμα.

 

Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ ότι προέρχεται από τη ΝΔ αλλά ήταν για μια ακόμη φορά «αντάρτης» απέναντι στην επίσημη κομματική επιλογή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά στο πρόσωπο του Χρήστου Μέτιου.

 

Γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1973 στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, ένα χωριό του Βορείου Έβρου 2.500 κατοίκων.

 

Είναι το δεύτερο παιδί του Αθανασίου και της Μαρίας Τοψίδη κι έχει έναν αδελφό, τον Ευάγγελο.

 

Οι γονείς του ασχολούνταν με το εμπόριο και από μικρή ηλικία ο Χριστόδουλος Τοψίδης βοηθούσε στην οικογενειακή επιχείρηση.

 

Από τους γονείς λέει ότι διδάχθηκε ότι το εμπόριο και το ήθος μπορούν να συνυπάρξουν.

 

«Αυτές οι αξίες με ακολουθούν σε όλη μου την επαγγελματική πορεία στο εμπόριο και στην επιχειρηματικότητα» σχολιάζει ο ίδιος.

 

Σπούδασε στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια κατατάχθηκε στον στρατό ξηράς και υπηρέτησε τη θητεία του στην Καβύλη Έβρου.

 

Ακολούθησε επιστροφή στην Ορεστιάδα και το 1995, σε ηλικία 22 ετών, κάνει το πρώτο του βήμα στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

 

Μεταξύ άλλων έχει ανοίξει και λειτουργεί καταστήματα εστίασης, ψυχαγωγίας, καταστήματα εμπορίου ανδρικών ενδυμάτων ενώ ασχολήθηκε επίσης με κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες. Οι δραστηριότητές του γρήγορα ξέφυγαν από τα όρια του Έβρου και επεκτάθηκαν σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Σε ηλικία 29 ετών αποκτά το πρώτο του παιδί, την Μαριάνα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έρχεται στη ζωή ο γιος του, Στέλιος.

 

Την άνοιξη του 2022, η δεύτερη σύζυγός του, Νίκη Μουχταρίδου, φέρνει στη ζωή τα δίδυμά τους, ο Ορφέας και η Κυβέλη. Έτσι ο Χριστόδουλος Τοψίδης εκτός από επιχειρηματίας και πολιτικός γίνεται και πολύτεκνος πατέρας.

 

Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2011 αποφάσισε να μεταγκατασταθεί από την Ορεστιάδα στην Αλεξανδρούπολη.

 

Κομβικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε η εκλογή του στη θέση του προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου. Επανεκλέχθηκε στην ίδια θέση το 2017 και παραμένει έως σήμερα. Επιπλέον, από το 2018 είναι και εκλεγμένος πρόεδρος του νεοσύστατου Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Το 2019, κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς στήριξη κόμματος και με μια ΝΔ, από την οποία προέρχεται, να στηρίζει ανοιχτά και με κάθε τρόπο τον Χρήστο Μέτιο.

 

Είναι και τότε ο μοναδικός από τους υποψήφιους χωρίς «χρίσμα» και χωρίς να υπάρχει κάποιο κόμμα που να χρηματοδοτεί το σύνολο ή μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

 

Κάνει μια καμπάνια εντατική με συνεχείς, διαδοχικές επισκέψεις σε όλα τα μήκη και πλάτη των έξι περιφερειακών ενοτήτων.

 

Την πρώτη Κυριακή των εκλογών του 2019 συγκεντρώνει ποσοστό 30,66% κι έρχεται δεύτερος, μετά τον Χρήστο Μέτιο.

 

Στις περιφερειακές ενότητες Καβάλας και Θάσου είναι πρώτος και με διαφορά έναντι του αντιπάλου του.

 

Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών του 2019, χάνει τις εκλογές με διαφορά μόλις μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας (49,23 έναντι 50,77%).

 

Δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει επί μια ολόκληρη τετραετία από τη θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο να γυρνά κάθε εβδομάδα όλες τις περιφερειακές ενότητες.

 

Οι εκλογές του 2023 τον βρίσκουν και πάλι στη δεύτερη θέση κατά τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 35,34% έναντι 42,3% του Χρήστου Μέτιου.

 

Τελικά στο δεύτερο γύρο έκανε την ανατροπή με ποσοστό 50,9% έναντι 49,1% που έλαβε ο Χρήστος Μέτιος.

 

Η πρώτη του θητεία ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αρχίζει τον Ιανουάριο του 2024.

 

Δείτε εδώ τους στόχους που θέτει ως περιφερειάρχης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο KavalaNews.