Το meteokav.gr αναλύει τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο Δήμο Νέστο, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που άρχισε στο Διαλεκτό (δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ).

 

Αναλυτικά το meteokav αναφέρει τα εξής:

 

“Με αφορμή την φωτιάς στην περιοχή του Διαλεκτού προχωράμε σε ανάλυση των πυρομετεωτολογικών συνθηκών στην περιοχή για τις επόμενες ώρες. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε την πρόβλεψη του FIRE WEATHER INDEX και της έντασης-διεύθυνσης του ανέμου από το ECWMF (ΠΗΓΗ METEOLOGIX).

 

O FIRE WEATHER INDEX είναι μια μέθοδος ποσοτικοποίησης του πόσο ευνοϊκές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες για την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. 

 

Οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πιο εύκολα όσο πιο ξηρός είναι ο αέρας (δηλαδή όσο χαμηλότερη η σχετική υγρασία) και πιο γρήγορα με θυελλώδεις ανέμους. Ως αποτέλεσμα, περιοχές με πολύ ξηρό αέρα και θυελλώδεις ανέμους θα έχουν υψηλές τιμές του δείκτη. 

 

Η υψηλότερη δυνατή τιμή FWI είναι 100, που υποδηλώνει ακραίο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Γενικά, τιμές πάνω από 50 υποδεικνύουν ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης. Σημειώστε ότι αυτός ο δείκτης λαμβάνει υπόψη μόνο τις ατμοσφαιρικές μεταβλητές και δεν συνυπολογίζεται η επίδραση της πυρκαγιάς στην τοπική μεταβολή των καιρικών συνθηκών.

 

Δυστυχώς, στην περιοχή πνέουν σε γενικές γραμμές άνεμοι μέτριας έντασης από διευθύνσεις με καταβατική επίδραση (λίβας ανατολικοί-βόρειοι άνεμοι) κι έτσι σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία η σχετική υγρασία κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ξηρή ατμόσφαιρα). Ωστόσο, μέσα στις επόμενες ώρες θα υπάρξουν και παράθυρα καλύτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

 

Αναλυτικότερα μέχρι και το απόγευμα οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές-βορειανατολικές διευθύνσεις 4-5 μποφόρ κατά μέσο όρο και η υγρασία θα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Από τις πρώτες βραδινές ώρες θα υπάρξει μια σταδιακή εξασθένηση των ανέμων (σταδιακά στα 2-4 μποφόρ κατά μέσο όρο) και η διέυθυνση του ανέμου θα στραφεί σταδιακά σε βόρειους-βορειανατολικούς (ενίσχυση βόρειας συνιστώσας). 

 

Ταυτόχρονα αναμένεται μια αργή σταδιακή άνοδος της σχετικής υγρασίας. Μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης η διεύθυνση του ανέμου θα παραμείνει ίδια με πολύ μικρή αύξηση της έντασης και με συνέχιση της αργής σταδιακής ανόδου της σχετικής υγρασίας. Όπως γίνεται κατανοητό κι από το βίντεο από το βράδυ της Δευτέρας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτη οι συνθήκες είναι σχετικά καλύτερες, λιγότερο ευνοϊκές για την εξάπλωση πυρκαγιάς.

 

Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης θα υπάρξει εκ νέου σταδιακή ενίσχυση της των ανέμων ( θα φτάσουν εντάσεις 4-5 μποφόρ κατά μέσο όρο, φαίνονται ελάχιστα ασθενέστεροι σε σχέση με σήμερα) και στροφή της διεύθυνσης σταδιακά ξανά σε ανατολικούς-βορειανατολικούς (σταδιακή ενίσχυση ανατολικής συνιστώσας).

 

Ταυτόχρονα η υγρασία βαθμιαία θα επιστρέψει ξανά σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και νωρίς το απόγευμα και στην συνέχεια θα έχουμε ξανά σταδιακή βελτίωση των συνθηκών σε παρόμοιο μοτίβο με το βράδυ της Δευτέρας).

 

Για κάθε νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο www.meteokav.gr, ελπίζουμε να έχουμε θετικά νέα το συντομότερο δυνατό.”