Το 3ο Γενικό Λύκειο Καβάλας ξεκινά την εκπόνηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος (erasmus +) το οποίο θα διαρκέσει δύο σχολικές χρονιές σε συνεργασία με ένα λύκειο της Ρώμης, ένα λύκειο της Γερμανίας (Goppingen), ένα λύκειο της Πολωνίας (Lublin), ένα λύκειο της Ισπανίας (Manresa) και ένα λύκειο της Σμύρνης. Συντονιστικό σχολείο του προγράμματος είναι το λύκειο της Ισπανίας.

 

Οι μαθητές όλων των σχολείων θα ασχοληθούν με ένα επίκαιρο κοινωνικό θέμα που αφορά και απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σήμερα, την ανεργία. Θεωρήθηκε σκόπιμη η ενασχόληση με αυτό το θέμα καθώς η ανεργία σήμερα είναι ζήτημα κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι΄ αυτό άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως πρώτο στόχο ως το 2020 την καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα τα σχολεία να προωθήσουν κοινές και διακρατικές εκπαιδευτικές συζητήσεις και δραστηριότητες πάνω στο θέμα αυτό έτσι ώστε από τη μία πλευρά οι μαθητές να διερευνήσουν τα αίτια και τα αποτελέσματα της ανεργίας και από την άλλη πλευρά να αναλύσουν και να προωθήσουν μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν στην περιοχή τους για την καταπολέμηση της ανεργίας συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου.

 

Παρόλο που το πρόβλημα της ανεργίας διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα οι μαθητές ανταλλάσσοντας γνώσεις, πληροφορίες και εμπειρίες θα εξετάσουν το θέμα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνοντας ομοιότητες, διαφορές καταλήγοντας έτσι σε συγκεκριμένες προτάσεις για την κάθε περιοχή. Για την επιτυχή διεξαγωγή του προγράμματος το σχολείο μας θα συνεργαστεί με ποικίλους οικονομικούς και πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες.(ΟΑΕΔ, δήμος, κοινότητες, συλλόγους ανέργων, πολιτικά κόμματα...).

 

Oι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων διοργάνωσαν ήδη την πρώτη συνάντηση στη Manresa της Ισπανίας(25 ως 28 Νοέμβρη) όπου αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Τηλέφωνο σχολείου: 2510230796

 

Υπεύθυνες καθηγήτριες: 

Πουπούλη Αγγελική (6949072804)

Παπαδοπούλου Μαρία (6977038366)