Στις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα περιλαμβάνεται η Καβάλα και η Ανατολική Μακεδονία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που επικαλείται στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

 

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (εννοεί προφανώς την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) βρίσκεται στη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε ποσοστό «κόκκινων δανείων» αφού το 45% των χορηγήσεων των τραπεζών φαίνεται ότι δεν εξυπηρετείται.

 

Η Πελοπόννησος είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 46% και η Κρήτη στην ίδια θέση με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με ποσοστό 45%.

 

Αυτό που σχολιάζει το δημοσίευμα είναι οι «παράδοξες αποκλίσεις» που εμφανίζουν τα κόκκινα δάνεια σε κάποιες περιοχές που θεωρούνται εύπορες ενώ την ίδια ώρα κάποιες πιο φτωχές περιοχές έχουν χαμηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.  

 

Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια Νησιά εμφανίζονται μεταξύ των περιοχών της χώρας που παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων -κοντά στο 45%- παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν ισχυρό τουριστικό ρεύμα.

 

Το χαμηλότερο ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια –κοντά στο 35%– εμφανίζουν φτωχές ή πληττόμενες βαριά από την ανεργία περιοχές όπως η Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία.

 

Ισχυρές εντυπώσεις δημιουργούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων που εμφανίζουν τουριστικές περιοχές και τουριστικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι την τελευταία 7ετία ο τουρισμός στη χώρα μας κινείται ενθαρρυντικά.

 

Η κατανομή των επισφαλειών ανά περιοχή:

 

Πελοπόννησος 46%

Αν. Μακεδονία 45%

Κρήτη 45%

Δωδεκάνησα 44%

Ιόνια νησιά  43%

Στερεά Ελλάδα 43%

Θεσσαλία 42%

Δυτ. Μακεδονία 34%

Ήπειρος 33%

Βόρειο Αιγαίο 32%.