Ένας δασολόγος  κι ένας μηχανικός λογισμικού ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν τρεις εφαρμογές σχετικές με το περιβάλλον και τον τουρισμό για τους χρήστες smartphones  και tablets.

 

γράφει η 

Κάτια Γιαννουκάκου 

 

Πρόκειται για τους Κώστα Πασβάντη και Θανάση Γιούτσο από την Ελευθερούπολη οι οποίοι είχαν την ιδέα να κατασκευάσουν τρεις εφαρμογές για τους λάτρεις του κυνηγιού, της οργανωμένης υπαίθριας κατασκήνωσης και της αναρρίχησης.

 

Οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι διαθέσιμες εδώ κι ένα χρόνο περίπου κι έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής από τους χρήστες. Ειδικά η εφαρμογή «Κυνηγός» έχει αποσπάσει μεγάλο αριθμό θετικών σχολίων για τις χρήσιμες πληροφορίες που προσφέρει στους κυνηγούς.

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα ρωτάμε τον Κώστα Πασβάντη «Για πλάκα σε ένα καλοκαιρινό καφέ είπα στο Θανάση που δουλεύει σαν μηχανικός λογισμικού στην Αθήνα: “Εγώ ξέρω να κάνω χάρτες εσύ να προγραμματίζεις ας κάνουμε μια εφαρμογή” Έτσι ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε την εφαρμογή που την ονομάσαμε Κυνηγός, και την οποία έχουμε εμπλουτίσει με χρήσιμες πληροφορίες».

 

Η βασική λειτουργία της εφαρμογής ωστόσο βασίζεται στην παροχή χρήσιμης γεωπληροφορίας στον κυνηγό με ταυτόχρονο εντοπισμό της θέσης του στον χάρτη. Ειδικότερα, ενημερώνει σχετικά με εκτροφεία Θηραμάτων, ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές, καταφύγια Άγριας Ζωής και πυρήνες Εθνικών Δρυμών.

 

Επιπλέον ενημερώνει για τα θηρεύσιμα είδη, τις ρυθμίσεις θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο, τις άδειες, τους νομικούς περιορισμούς, τους κανόνες και οδηγίες για την άσκηση θήρας καθώς και για τις καιρικές συνθήκες.

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί το εγχείρημά μας αυτό έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από αρκετούς ανθρώπους που ασχολούνται με το κυνήγι» μας λέει ο Κώστας Πασβάντης.

 

Η επιτυχία του εγχειρήματος έδωσε την ώθηση στους δυο φίλους από την Ελευθερούπολη να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουν δυο ακόμα εφαρμογές, την "Camping Greece" και την “Climb in Greece.

 

Η εφαρμογή για το κάμπινγκ διαθέτει πληροφορίες για 280 κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το νομό, τη θέση, τον αριθμό τηλεφώνου, τον επίσημο δικτυακό τόπο, καθώς και τις περιόδους λειτουργίας του.

 

Η εφαρμογή για την αναρρίχηση παρέχει σημαντικές πληροφορίες για κάθε αναρριχητικό πεδίο της Ελλάδα. Αυτές οι πληροφορίες περιλαμβάνουν το όνομα, την πλησιέστερη πόλη και των αριθμό των διαδρομών του κάθε αναρριχητικού πεδίου.

 

Περιλαμβάνουν επίσης την τρέχουσα θέση του χρήστη στο χάρτη της εφαρμογής με τη χρήση ασύρματων δικτύων ή δορυφόρων GPS (ενεργοποίηση υπηρεσίες τοποθεσίας στις ρυθμίσεις της συσκευής), ενώ ο χρήστης με ένα κλικ μπορεί να ελέγξει εύκολα τις καιρικές συνθήκες με βάση την τρέχουσα θέση του.

 

Ποιοι είναι;

 

Ο Κωνσταντίνος  Πασβάντης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Το 1999 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης με βαθμό απολυτηρίου: 18 6/11 (Άριστα) και εισήχθη στη σχολή Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης από την οποία αποφοίτησε το 2004 με βαθμό πτυχίου 8,03.

 

Έκτοτε εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και εργάστηκε στο Δημόσιο ως συμβασιούχος (Δασαρχείο Δράμας, Καβάλας και Πάρνηθας) καθώς και στον Ιδιωτικό τομέα, σε μελετητικό (μελετητικό γραφείο) και σε εργοληπτικό επίπεδο (μεγάλη εταιρία έργων πρασίνου) ως το τέλος του 2009 για περίπου μία τετραετία.

 

Στο διάστημα αυτό διεύρυνε τις επιστημονικές του γνώσεις και το 2008 αποφοίτησε από το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Δ.Π.Θ. με τίτλο «Αειφορική διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων», κατεύθυνση «Χαρτογράφηση Φυσικού Περιβάλλοντος και Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Δασοτεχνικών Έργων» με βαθμό Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης: 10 (Άριστα).

 

Από τις αρχές του 2010 δραστηριοποιείται ως ιδιώτης ελεύθερος επαγγελματίας Μελετητής (www.envirom.gr), στην εκπόνηση δασικών, φυτοτεχνικής διαμόρφωσης και περιβαλλοντικών μελετών, έχοντας ήδη εκπονήσει πλήθος μελετών. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην www.iforest.gr :

*Εταιρεία δημιουργίας εφαρμογών (Applications for Android, IOS, Windows OS) σχετικές με το περιβάλλον για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (smartphones & tablets).

 

 

Ο Θανάσης Γιούτσος γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη Καβάλας το 1981. Το 1999 αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης με βαθμό απολυτηρίου 18 1/11. Σπούδασε στην Αγγλία “Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ”(Bachelor in Computer Engineer) αλλά και είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών τίτλων “Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (M.Sc. Communication Systems Engineering) και “Ασφάλειας Πληροφορικής” (M.Sc. Information Security). 

 

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής  πληροφορικής  ECDL αλλά και ως Μηχανικός Δικτύων και Υπολογιστών σε εταιρεία πληροφορικής στην πόλη της Καβάλας. Τα τελευταία 9  χρόνια έχει εργαστεί ως προγραμματιστής λογισμικού στις εταιρείες Siemens, Nokia Siemens Networks και Nokia στην Αθήνα.

 

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στην www.iforest.gr : *Εταιρεία δημιουργίας εφαρμογών (Applications for Android, IOS, Windows OS) σχετικές με το περιβάλλον για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (smartphones & tablets).