Ο τουρισμός σε Καβάλα και Θάσο φαίνεται να κινείται στον αυτόματο. Αυτό αποδεικνύει η απόλυτη υποβάθμιση του αεροδρομίου της Καβάλας, καθώς, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν τα δρομολόγια από και προς την Αθήνα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η υποψήφια βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Η κ. Ελευθεριάδου τονίζει “σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ο συνολικός αριθμός πτήσεων μειώθηκε κατά 24,8%, και ο αριθμός επιβατών κατά 21,2%. Μάλιστα, αν και η περιοχή μας θεωρείται τουριστικός προορισμός, οι επιβάτες εξωτερικού που χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο της Καβάλας μειώθηκαν κατά 21,8%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019.”

 

 

Αναλυτικά κ. Ελευθεριάδου αναφέρει τα εξής: 

 

“Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό παρουσίασε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε, «παρά τη βαρύνουσα σημασία για την εθνική οικονομία του τομέα του τουρισμού, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δυστυχώς σήμερα δεν αποτελεί αντικείμενο ενός συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού».

 

Δυστυχώς, η περιοχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο τουρισμός σε Καβάλα και Θάσο φαίνεται να κινείται στον αυτόματο. Αυτό αποδεικνύει η απόλυτη υποβάθμιση του αεροδρομίου της Καβάλας, καθώς, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν τα δρομολόγια από και προς την Αθήνα. 

 

Υπενθυμίζω ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους, ανέδειξα το πρόβλημα με επιστολές στους καθ’ ύλην αρμόδιους, ζητώντας αύξηση των πτήσεων, ανταγωνιστικότερες τιμές, βέλτιστη τοποθέτηση των πτήσεων, προσέλκυση νέων εταιρειών κτλ.. Δυστυχώς, η​ κυβέρνηση και  οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές αδιαφόρησαν.

 

Τα στοιχεία της Fraport για το αεροδρόμιο της Καβάλας είναι χαρακτηριστικά. Σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ο συνολικός αριθμός πτήσεων μειώθηκε κατά 24,8%, και ο αριθμός επιβατών κατά 21,2%. Μάλιστα, αν και η περιοχή μας θεωρείται τουριστικός προορισμός, οι επιβάτες εξωτερικού που χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο της Καβάλας μειώθηκαν κατά 21,8%, σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

 

Γίνεται αντιληπτό ότι η πολιτική της ΝΔ δεν έχει ένα συγκροτημένο και συγκροτημένο σχέδιο για το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Η εξάρτηση από τον οδικό τουρισμό κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, καθώς δεν επιτρέπει το άνοιγμα σε νέες αγορές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προτείνει μια νέα εθνική στρατηγική για τον τουρισμό με:

 

  • Διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό στόχων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

 

  • Υιοθέτηση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης με διασύνδεσή της με τον πρωτογενή τομέα.

 

  • Μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων, με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

 

  • Έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, να καταστρώσει ένα συνολικό σχέδιο ενίσχυσης της επιβατικής κίνησης από και προς τον αεροδρόμιο της Καβάλας, να παρέμβει σε όλες τις υποδομές ώστε να θωρακιστεί το τουριστικό προϊόν και να διασφαλιστεί η ευημερία των πολιτών, να τονίσει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.”