Μια παλιότερη πρόταση που προερχόταν από το ΤΕΙ Καβάλας φαίνεται ότι αναθερμαίνεται τώρα, με τη διαφορά ότι το ΤΕΙ έχει πλέον τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 

Πρόκειται για μια πτυχή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα και σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας δώσει το «πράσινο φως» τότε θα πρόκειται για το πρώτο Τεχνολογικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χώρας.

 

Η πρόταση έχει έναν καλό λόγο για να εγκριθεί από το αρμόδιο Υπουργείο: θα μειώσει τα κόστη της εκπαίδευσης! Είναι όμως βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολιτική στήριξη και προώθηση / διεκδίκηση.

 

Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, Θανάσης Μητρόπουλος, η πρόταση δεν αφορά κάτι που να είναι ίδιο με τα πρότυπα του ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) που εδρεύει στην Πάτρα, αλλά σε κάτι διαφορετικό... υβριδικό.

 

Μίλησε για ένα «μικτό σύστημα μάθησης» και με εξ αποστάσεως μαθήματα αλλά και με «κατά πρόσωπο εκπαίδευση» το οποίο θα βασίζεται στην ισχύ των δύο Ιδρυμάτων, του ΤΕΙ και του ΔΠΘ, και των εγκαταστάσεών τους, το οποίο θα δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Σημειώνεται ότι το ΤΕΙ Καβάλας έχει σήμερα εγκαταστάσεις σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο ενώ το ΔΠΘ έχει εγκαταστάσεις σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.

 

Παράλληλα με τις ανακοινώσεις για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Καβάλας έκανε γνωστό ότι ενεργοποιεί ακόμη ένα σχέδιό του, που αφορά την ένωση σε ένα δίκτυο, μία ενιαία δομή, όλων των εργαστηρίων και των ερευνητικών κέντρων που λειτουργούν στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα συναντήσει δυσκολίες, ωστόσο αποτελεί μια ιδέα που σε περίπτωση υλοποίησής της θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τόνωση της έρευνας μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και επιχορηγήσεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για ενοποίηση σε μία δομή των ερευνητικών κέντρων, βασίζεται σε μια κοινή πρακτική που ακολουθείται τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε πρόταση για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, έχει ως παραδείγματά της πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους και αυτή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου, που αποτελεί δημοφιλή επιλογή και για φοιτητές από την Ελλάδα. 

 

Ενώ όλα αυτά ανακοινώθηκαν στην Καβάλα, προέκυψε και μια άλλη είδηση. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ όλης της χώρας, στη δική τους πρόταση προς το Υπουργείο ενόψει του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ προτείνουν τη μετονομασία όλων των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια.

 

Μάλιστα η πρόταση είναι ευρύτερη, αφού οι πρόεδροι των ΤΕΙ προτείνουν να υπάρξουν οι ίδιοι τίτλοι στην διοίκηση (Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Κοσμήτωρ, Σύγκλητος, κλπ) καθώς και μετονομασία του ΕΠ σε «μέλη ΔΕΠ» κλπ.

 

Προτείνουν επίσης τα ΤΕΙ, πέρα από μεταπτυχιακά που ήδη παρέχουν, να μπορούν να χορηγούν και διδακτορικούς τίτλους.

 

Η πρότασή τους μιλά για Ανώτατη Εκπαίδευση δύο παράλληλων τομέων:

 

α) τον πανεπιστημιακό τομέα, που περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και  την  Ανώτατη  Σχολή  Καλών  Τεχνών και

 

β) τον τεχνολογικό τομέα, που περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Πανεπιστήμια  και την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.)