Εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή την αναπηρία πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 26/5 και τη Δευτέρα 29/5 στο 2ο Γυμνάσιο Καβάλας. Στα πλαίσια της διάχυσης του 3ετούς ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ “Li(eu)x που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν μερικούς μήνες, οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες ευαισθητοποίησης ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα, αυτισμό ή τύφλωση.

 

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή επισκέφθηκαν το 2ο Γυμνάσιο οι: Χρήστος Παλληκαρίδης, φυσιοθεραπευτής, Ιωάννα Δαυίδ, εργοθεραπεύτρια και η Ανδρονίκη Σαμπρή, κοινωνική λειτουργός. Οι ειδικοί μίλησαν αναλυτικά στους μαθητές για την Κινητική Αναπηρία, τον Αυτισμό και τη Διαχείριση Περιπτώσεων.

 

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δράσεις προσομοίωσης με την συμμετοχή των μαθητών στο γυμναστήριο του σχολείου όπως: Μετακίνηση ΑμεΑ από αμαξίδιο σε κάθισμα με χρήση άνω άκρων (άτομα με μηδενική βάδιση), συμπεριφορά συνοδού τυφλού ατόμου, κα.

 

Τη Δευτέρα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίστηκε με την επίσκεψη του Μάκη Κρεμμύδα, προέδρου της περιφερειακής ένωσης τυφλών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και του συλλόγου Α.ΜεΑ. Π.Ε.Καβάλας, της Βούλας Πανταζίδου, γραμματέως της περιφερειακής ένωσης τυφλών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, της Γιώτας Πάνου, εκπαιδεύτριας κινητικότητας και προσανατολισμού και του Μενέλαου Δημογέροντα, μέλους Δ.Σ. του συλλόγου Α.ΜεΑ. Π.Ε.Καβάλας.

 

Μετά τις ομιλίες με θέμα την προσβασιμότητα των τυφλών ατόμων στην πόλη, πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δράσεις με τη συμμετοχή των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά του σχολείου με καλυμμένα τα μάτια, έπαιξαν μπάλα με κουδουνάκι, γνώρισαν και χρησιμοποίησαν το μπαστουνάκι των τυφλών και έπαιξαν παιχνίδια.

 

Στο σχολείο προγραμματίζεται στο επόμενο χρονικό διάστημα, η επιδιόρθωση της ράμπας για την πρόσβαση των αναπηρικών αμαξιδίων, η χρήση της νοηματικής στα βίντεο του σχολείου και άλλες παρεμβάσεις στα πλαίσια της άρσης των αποκλεισμών και της συμπερίληψης.

(δελτίο Τύπου)