Την υποψηφιότητα του για το δήμο Καβάλας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης 14 Μαρτίου ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης.

 

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε στα έργα που υλοποίησε η δημοτική αρχή την πενταετία που πέρασε ύψους 140 εκ ευρώ.

 

Ανακοίνωσε τρεις προγραμματικούς άξονες για την επόμενη τετραετία εάν εκλεγεί ξανά. 

 

Βασικός άξονας η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας και την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων για την ενεργειακή αυτονομία των δημοτικών κτιρίων.

 

Για την ανακοίνωση ονομάτων των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων ο κ. Μουριάδης τόνισε ότι δεν προχωρήσει σε σταδιακή ανακοίνωση. Θα ανακοινώσει μέσα στον Απρίλιο είπε έναν μεγάλο αριθμό ονομάτων πάνω από 70. Είπε πως την πρώτη φορά που είχε θέσει  υποψηφιότητα είχε μεγάλο πρόβλημα να κάνει ψηφοδέλτιο στις δημοτικές κοινότητες.

 

Αυτή τη φορά είπε είναι αλλιώς. Τα ψηφοδέλτια θα κλείσουν χωρίς δυσκολία και υποστήριξε ότι οι περισσότεροι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων θα είναι υποψήφιοι με τον δικό του συνδυασμό, όπως διαφαίνεται από το ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει.

 

Συγκεκριμένα στον απολογισμό της πενταετίας και για τη στόχευση της επόμενης ο κ. Μουριάδης είπε τα εξής:

 

Ο δημόσιος απολογισμός της διοίκησης του Σύγχρονου Δήμου, αποτελεί μια κορυφαία στιγμή για τη Δημοτική Αρχή γιατί έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις που ανάπτυξε και ταυτόχρονα αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της απόφασης μας να ασκούμε τα καθήκοντα μας με διαφάνεια, ήθος και ταπεινότητα χωρίς θεατρινισμούς, λαϊκισμούς και λόγια άνευ ουσίας και περιεχομένου.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, χάρη στην ψήφο των δημοτών, είχαμε την τιμή να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου Καβάλας.

Η διοίκηση μας από την αρχή άσκησης του ρόλου της βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο πολύ σημαντικές και με μεγάλες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών κρίσεις. 

Πρωτίστως και σε λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας σαν διοίκηση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος αλλά και επιπτώσεις πανδημίας του covid 19 που οδήγησε σε μια εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου αλλά και των προτεραιοτήτων της διοίκησης μας. Μια πανδημία που άλλαξε το τρόπο ζωής όχι μόνο των δημοτών μας αλλά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, επιπτώσεις που συνεχίζουν να επηρεάζουν και σήμερα φανερό την ζωή μας. 

Στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δημιούργησε μια εκρηκτικό κοκτειλ στην άσκηση της πολιτικής μας και εξανάγκασε τη διοίκηση μας να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και να επανασχεδιάσει την δημοτική πολιτική της.

Ο Δήμος Καβάλας κατάφερε, πάρα πολύ γρήγορα, να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα και ξεκίνησε η προσπάθεια αλλαγής μέρα τη μέρα και κυρίως στην δημιουργία των όρων για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η ενεργειακή χαράσσοντας διαφορετική στρατηγική.

Βελτιώνει διαρκώς τις υποδομές του, με εμβληματικά έργα όπως η αντικατάσταση του δικτύου υδρεύσεως, οι παρεμβάσεις συντήρησης στα σχολικά κτίρια, οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις, οι παιδικές χαρές, κα.
 

Εξελίσσεται σε -κατά κοινή ομολογία- μια πόλη ολοένα και πιο καθαρή.
 

Αναδεικνύει με έργα και δράσεις την πολιτιστική κληρονομιά του, πρωτοπορεί στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, και συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους που επισκέπτονται την περιοχή μας για να παρακολουθήσουν είτε παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, είτε εκδηλώσεις του ανανεωμένου Cosmopolis.

Ανέπτυξε μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική υποστήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών με πλήθος παρεμβάσεων, επανασχεδιασμό πολιτικής και αλλαγή των προτεραιοτήτων της.

Σε συνεργασία με την πολιτεία, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, τους τοπικούς θεσμικούς φορείς  και σε κάποιο βαθμό και με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως με τους εργαζόμενους του Δήμου δώσαμε και δίνουμε καθημερινά τη μάχη να βελτιώσουμε τις συνθήκες σε όλους τους τομείς και παράλληλα να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο Δήμο.

Η μάχη με τα προβλήματα είναι συνεχής, με λάθη και αδυναμίες, που τις αντιλαμβανόμαστε και συνεχώς προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε, αλλά η πρόοδος που συντελείται σε όλους τους τομείς είναι ορατή από τον καθένα και κανένας ούτε να την αρνηθεί μπορεί αλλά ούτε και να την προσπεράσει, όσο κακόπιστος και αν είναι.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα διοίκηση του Δήμου Καβάλας, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 προσπάθησε και κατάφερε να αξιοποιήσει κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης, εθνική και ευρωπαίκή και να συμμετάσχει σε προγράμματα με αποτέλεσμα σήμερα ο Δήμος μας να έχει εξασφαλίσει έργα που ο συνολικός τους προϋπολογισμός αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ.

Από την χρηματοδότηση των δωρητριών χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, το Ταμείο αλληλεγγύης, το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και το ΕΣΠΑ των Υπουργείων, το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους. Έργα που στο σύνολο τους υλοποιούνται και πολύ γρήγορα τα αποτελέσματα τους  θα γίνουν ορατά από τους δημότες μας. 

Να αναφέρουμε πολύ συνοπτικά, μιας και το σύνολο της προσπάθειας όλων των αντιδημαρχιών και των Νομικών προσώπων του Δήμου θα παρουσιασθεί ξεχωριστά, στη διάρκεια της προεκλογικής.

 

Τα έργα που υλοποιούνται

 

Επιλεκτικά θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω: 

1.      «Ενεργειακή αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος Περιγιαλίου Δήμου Καβάλας», προϋπολογισμού 1.299.638,22 € (σε εξέλιξη) (ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ)

2.      Βελτίωση των πεζοδρομίων και του φωτισμού στην περιοχή της μονάδας φιλοξενίας μεταναστών, προϋπολογισμού 400.000,00 € (ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ)

3.      Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο αγρόκτημα Ζυγού Καβάλας, προϋπολογισμού 1.232.900,00 € (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

4.      Βελτίωση προσβασιμότητας σε αγροτική οδοποιία του Δήμου Καβάλας, προϋπολογισμού 1.405.635,16 € (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ)

5.      Ανάπλαση της Πλατείας Νεαπόλεως στην περιοχή των Ποταμουδίων Δήμου Καβάλας, προϋπολογισμού 736.917,31 (ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ)

6.      Εκσυγχρονισμός των υποδομών του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων Καβάλας, προϋπολογισμού 2.959.999,99 € (ΕΣΠΑ ΑΜΘ 2014-2020)

 

Βελτίωση υποδομών σε σχολικές μονάδες

 

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην προσπάθεια της διοίκησης για την βελτίωση των υποδομών των σχολείων όλων των βαθμίδων του δήμου μας τόσο για την ολοκλήρωση έργων που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη διοίκηση όπως το 21ο Δημοτικό σχολείο και μέρος του 12ου Δημοτικού Σχολείου με παρεμβάσεις που ορισμένες μνημονεύονται παρακάτω 

 

1.      Η «Ενεργειακή αναβάθμιση 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας MIS 5029256» με την προσθήκη νέου υποέργου 3 «Εργασίες ολοκλήρωσης βιοκλιματικής αναβάθμισης – Διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου του σχολικού συγκροτήματος 12ου Δημοτικού Σχολείου», προϋπολογισμού 3ου υποέργου 811.000,00 € (ολοκληρώθηκε) (ΕΣΠΑ 2014-2020)

2.      Η Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Κρηνίδων, προϋπολογισμού 2.000.000,00 € (σε εξέλιξη) (ΕΣΠΑ 2014-2020)

3.      Οι Επισκευές σχολικού συγκροτήματος Ν. Καρβάλης, προϋπολογισμού 204.676,27 € (ολοκληρώθηκε)

4.      Η Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καβάλας, προϋπολογισμού 357.302,35 € (σε εξέλιξη)

5.      Η Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Παληού, προϋπολογισμού 173.590,00 € (ολοκληρώθηκε)

 

Παράλληλα με αυτά που σήμερα είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε εκτελούνται υπάρχουν και αυτά τα οποία προετοιμάζουμε για την περίοδο 2021-2027 μέσω του νέου ΕΣΠΑ, και για τα  οποία ο Δήμος εκπονεί μελέτες όπως η την αναβάθμιση-ανακαίνιση  του 1ου Γυμνασίου Καβάλας και του 10ου Δημοτικού Σχολείου, η ολοκληρωμένη αναβάθμιση – εκσυγχρονισμό του σχολικού συγκροτήματος Φλορέξ.

 

Επίσης με γρήγορους ρυθμούς προχωρά και η διαδικασία σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για την ανέγερση του νέου Μουσικού Σχολείου του Δήμου και του νέου Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου.

 

Αναβάθμιση σε αθλητικές υποδομές

 

Θα είναι άδικο για τις προσπάθειες της διοίκησης να μην γίνει αναφορά στις παρεμβάσεις μας στις αθλητικές υποδομές με εμβληματικές παρεμβάσεις αλλά και στην εκπόνηση μελετών ούτως ώστε μέσα στην επόμενη πενταετία το σύνολο των αθλητικών υποδομών μας να έχει αναβαθμισθεί και να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες στους νέους και τα παιδιά μας κυρίως. Είναι επιβεβλημένο εδώ να αναφέρουμε τα έργα που εκτελούνται και θα ολοκληρωθούν άμεσα όπως:

 

6.      Οι παρεμβάσεις της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας, προϋπολογισμού 1.895.960,00 € (σε εξέλιξη) (ΕΣΠΑ 2014-2020)

7.      Η Αναβάθμιση γηπέδων στο Δ.Α.Κ. «Αλεξάνδρα Δήμογλου», προϋπολογισμού 803.441,24 € (σε εξέλιξη) (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

8.      Οι συντηρήσεις δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων Δήμου Καβάλας, προϋπολογισμού 533.690,00 € (σε εξέλιξη) (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ)

9.      Η κατασκευή γηπέδου Καλαθοσφαίρισης στο Δάτο, προϋπολογισμού 62.500,00 € για τα παιδιά της περιοχής και όχι για ……

 

Παράλληλα προκηρύχθηκε η εκπόνηση μελετών για την ανέγερση του νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή Περιγιαλίου, προϋπολογισμού 1.100.816,40 €, εκπονείται η μελέτη αναβάθμισης του Κλειστού Γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου», είναι έτοιμη η μελέτη για την αντικατάσταση του ταρτάν του ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και ευελπιστούμε με την έναρξη των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτήθεί και η υλοποίσή τους.

 

Υπήρξε συνειδητή επιλογή της διοίκησης του δήμου να έχει πλούσιο απόθεμα σε μελέτες ώστε να αξιοποιήσει κάθε πιθανή πηγή χρηματοδότησης που αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Διαχείριση των απορριμμάτων

 

Θα ήταν σημαντική παράλειψη, σε αυτόν τον σύντομο απολογισμό, να μην γίνει αναφορά στην τεράστια προσπάθεια μας τα τέσσερα αυτά χρόνια στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων τόσο με έργα όπως:

 

·        Η επέκταση ΧΥΤ Καβάλας, προϋπολογισμού 8.000.000 € 

 

·        Η προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων, μηχανημάτων έργου & συνοδευτικού εξοπλισμού (πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ), προϋπολογισμού 1.047.800,00 €

 

·        Η εγκατάσταση παραγωγής εδαφοβελτιωτικού από πράσινα απόβλητα στις Κρηνίδες Καβάλας, προϋπολογισμού 532.110,57 €

 

·        Η κατασκευή της ΜΕΑ (πριν τον διαγωνισμό) με προϋπολογισμό πάνω από 40 εκ. ευρώ

 

·        Η πιλοτική εφαρμογή του καφέ κάδου

 

Όσο και με παρεμβάσεις στήριξης της ανακύκλωσης, της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού κυρίως των παιδιών κλπ και της ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην λογική της κυκλικής οικονομίας.

 

Πολύ κατηγορούν τη διοίκηση ότι δεν κάνει σημαντικά έργα  και αναλώνεται σε μικροπαρεμβάσεις έτσι έστω να διακιολογεί την ύπαρξη της. Κάνουν τραγικό λάθος και εθελοτυφλούν. Είναι «βαθιά νυχτωμένοι» του λέει και ο λαός μας. Δυστυχώς γι αυτούς η τεράστια δουλειά που έχει γίνει είναι εύκολο να αποδειχθεί βλέποντας απλώς ο κάθε καλοπροαίρετος δημότης τον κατάλογο με τα έργα και την ημερομηνία  που τα συνοδεύει. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι προτιμούμε συνειδητά να δουλεύουμε και όχι να προσπαθούμε να κερδίσουμε τα πέντε λεπτά δημοσιότητας που δυστυχώς οι άλλοι διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου έχουν αναγάγει σε μοναδική και αποκλειστική προτεραιότητα τους. Καλύτερα να πράτεις παρά να ομιλείς χωρίς να λες ουσιαστικά και τιποτα. Εξάλλου τα 100 εκατομμύρια χρηματοδοτημένα έργα μιλούν από μόνα τους.

 

ΔΕΥΑΚ

 

Ολοκληρώνοντας το μέρος αυτό του απολογισμού μας, θα πρέπει να κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στην προσπάθεια της διοίκησης και των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ για την χωρίς όρια προσπάθεια ανάπτυξης της δραστηριότητας της. Μια ματιά στα χρηματοδοτούμενα έργα της είναι η απόδειξη του ποιοι είμαστε, τι κάνουμε και που στοχεύουμε. 

Ειδικότερα πρέπει να αναφέρουμε:

1.      Την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος εξοπλισμού απομακρυσμένης ανάγνωσης μετρήσεων σε επιλεγμένες θέσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Καβάλας", προϋπολογισμού 3.720.000,00 € (ΔΕΥΑΚ) (ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ)

 

 

2.      Την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ», προϋπολογισμού 17.580.000,00 €  (ΔΕΥΑΚ) (ΕΣΠΑ 2014-2020) (ΕΣΠΑ 2014-2020)

 

 

3.      Την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑ Δ.Ε. ΦΙΛΙΠΠΩΝ» προϋπολογισμού 4.216.000,00 (ΔΕΥΑΚ) (ΕΣΠΑ 2014-2020)

 

4.      Προμήθεια και εγκατάσταση Η/Μ εξοπλισμού επειγόντων επεμβάσεων επισκευής του Αντλιοστασίου Αποχέτευσης Ακαθάρτων Α5 του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού πόλης Καβάλας, προϋπολογισμού 1.039.504.40 € (ΔΕΥΑΚ) (ΕΘΝΙΚΟ ΠΔΕ)

 

5.      Την Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός ΕΕΛ Φιλίππων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, προϋπολογισμού 7.400.000,00 € (ΔΕΥΑΚ) (ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ)

 

6.      Την κατασκευή μονάδας προχωρημένης επεξεργασίας ιλύος από τις ΕΕΛ των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, με προϋπολογισμό 10.000.000,00 € (ΔΕΥΑΚ) (ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ)

 

Μετασχηματισμός των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας

 

Στο σημείο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να αναφέρουμε την συντονισμένη προσπάθεια της νέας της διοίκησης για την οργάνωση των  δομών του Δήμου, τον εκσυγχρονισμό και μετασχηματισμό των υπηρεσιών ώστε να καταστεί δυνατή η καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των δημοτικών υποθέσεων.

 

Προχωρήσαμε με γοργούς ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου. Παρέχουμε σήμερα υπηρεσίες 4ου επιπέδου δηλ. πλήρους ολοκλήρωσης υπηρεσιών με ηλεκτρονικό τρόπο από την αίτηση μέχρι την ικανοποίηση του αιτήματος.

 

Ενεργοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, δίνοντας τη δυνατότητα στους δημότες να πληρώνουν από απόσταση, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία.

 

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο νέο κτίριο.

Μεταφέρθηκαν οι υπηρεσίες του Ν.Π.Δ.Δ. Προσχολική Αγωγή στο κτίριο επί της οδού Τσολάκη, όπου στεγάζεται το ΚΑΠΗ των Ποταμουδίων.

 

Ιδρύθηκε και ξεκίνησε την λειτουργία του σε ένα κτίριο πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο το ΚΕΠ του Αμυγδαλεώνα

 

Πραγματοποιήθηκε μερική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Σήμερα ο Δήμος αποτελείται από μία (1) Γενική Διεύθυνση, οκτώ (8) Διευθύνσεις (προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Διοικητικών, Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής, Διεύθυνση Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας και Αθλητισμού, Διεύθυνση Δόμησης και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Διεύθυνση τεχνικών Υπηρεσιών και Διεύθυνση ΚΕΠ) και τριάντα έξι (36) Τμήματα όλα στελεχωμένα με προσωπικό.

 

Σε δεύτερο επίπεδο η διοίκηση επεδίωξε την τακτοποίηση της λειτουργίας των δομών του Δήμου Καβάλας και την έκδοση των απαραίτητων αδειοδοτήσεων ώστε όλες οι δομές, κυρίως οι αθλητικοί χώροι  να λειτουργούν με κανονικότητα και να τηρούν τις προϋποθέσεις του θεσμικού πλαισίου.

 

Μετά από προσπάθεια πολλών μηνών και με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων της πόλης μας δόθηκε μια προσωρινή λύση στη σφράγιση του πάρκινγκ της ΡΟΔΟΠΗΣ με νομοθετική διάταξη και «κέρδισε» ο Δήμος τον αναγκαίο χρόνο για την οριστική τακτοποίηση του προβλήματος των υπέργειων πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης.

Έχει ήδη εκδοθεί το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για το Κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας για την Δημοτική Καπναποθήκη που έληξε το 2017, η άδεια κολυμβητικής δεξαμενής του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας, που έληξε αρχές του 2018. Η αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, έστω και προσωρινή έχει ολοκληρωθεί για όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου.

 

Ο Δήμος σήμερα απασχολεί 370 άτομα περίπου (μόνιμους και ΙΔΑΧ), και αξιοποιεί κάθε πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης είτε του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα είτε του Προγράμματος Απασχόλησης Μακροχρονίως Ανέργων ηλικίας 55-67 ετών.

 

Συνεχής προσπάθεια του δήμου, μέσω όλων των ενεργειών και παρεμβάσεων του αποτέλεσε η υποστήριξη των ευάλωτων και ευπαθών δημοτών, νέων, παιδιών, όσων υφίστανται έμφυλη βία, ανέργων, ηλικιωμένων γενικότερα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δικαρίσεις και βιώνουν διακρίσεις, πολλές φορές πολλαπλές.

 

Ο Δήμος και η ομάδας διοίκησης του Δήμου στοχεύει να συνεχίσει τη μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας, να ολοκληρώσουν την υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου μας και κυρίως να συνεχίσει να παρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά τις υπηρεσίες προς τους πολίτες του δήμου μας.

 

Τρεις οι άξονες για το πρόγραμμα της νέας θητείας.

Σήμερα με μεγάλη υπερηφάνεια και υψηλό αίσθημα ευθύνης για τον ρόλο που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, ανακοινώνουμε την υποψηφιότητα του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΗΜΟΥ με επικεφαλής τον Θεόδωρο Μουριάδη, στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 8ης Οκτωβρίου 2023.

 

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «η πολιτική και η συμμετοχή στα κοινά αποτελούν την κυριότερη επιστήμη γιατί είναι αυτή που θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών». Γι αυτό ακριβώς το λόγο θέλουμε να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία.

 

Σε τρεις άξονες στοχεύουμε να επικεντρωθούμε στη 2η δημαρχιακή μας θητεία και αυτοί αφορούν:

1.      Την επίτευξη της ενεργειακής αυτοδυναμίας του δήμου μας με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που ξεκινήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων μας θα παράγουμε το δικό μας ρεύμα και θα καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του δήμου (σχολεία, γυμναστήρια, αντλιοστάσια λυμάτων και νερού, οδοφωτισμός, δημοτικά κτίρι) και παράλληλα θα βοηθηθούν ευάλωτα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή φτώχεια.

 

Αυτά τα επιτυγχάνουμε με την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας και την κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου σε οικόπεδο του δήμου που θα παράγει ρεύμα 18 μεγαβάτ και που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας.

 

Αυτή η παρέμβαση σε συνδυασμό με τα έργα που γίνονται για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, του κλειστού κολυμβητηρίου αλλά και αυτών που ετοιμάζονται για το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αυτονομίας

 

2.      Δεύτερος στόχος μας αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων για τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και αλλάζουν την εικόνα της πόλης και των τοπικών μας διαμερισμάτων και παράλληλα με αυτό θα επιδιώξουμε την εξασφάλιση χρηματοδότησης για νέα έργα έχοντας μελετήσει και αδειοδοτήσει αυτές τις παρεμβάσεις και αναφερόμαστε στην Ανακαίνιση και

 

Αναβάθμιση των τριών εμβληματικών κτιρίων, γνωστά ως δημαρχεία, την εκ βάθρων ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΓΛΟΥ, την κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου στην περιοχή Περιγιαλίου, την ριζική ανακαίνιση του σχολικού συγκροτήματος ΦΛΟΡΕΞ, την ύδρευση της δημοτικής ενότητας Φιλίππων και πολλά ακόμη που σε επόμενες εκδηλώσεις της δημοτικής μας παράταξης θα παρουσιάσουμε αναλυτικά

 

3.      Τρίτος στόχος και όχι τρίτος σε σπουδαιότητα και αξία αποτελεί η ενασχόληση με τα ζητήματα της λεγόμενης καθημερινότητας, που αφορούν την ικανοποίηση του μικρού ή μεγάλου αιτήματος των δημοτών μας και αφορούν από την επιδιόρθωση του πεζοδρομίου, την αλλαγή της λάμπας αλλά και κάθε τι που ο δημότης μας θεωρεί σημαντικό για εκείνον και την περιοχή όπου ζει και εργάζεται. 

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Ανήκουμε στην κατηγορία της λογικής, της σύνεσης και την αγάπης για τον δήμο της Καβάλας. Είμαστε αυτοί που πιστεύουμε στο πρόγραμμα, στην οργάνωση, στη σκληρή δουλειά για την επίτευξη του στόχου μας για μια καλύτερη Καβάλα.

 

Είμαστε αυτοί που έχουμε ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική, έχουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία πλέον και κυρίως έχουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το αναπτυξιακό και ρεαλιστικό μας πρόγραμμα

 

Είμαστε αυτοί που μπορούμε να δώσουμε στην Καβάλα τον κυρίαρχο ρόλο στη Β. Ελλάδα, ένα ρόλο που της αξίζει.

 

Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο Δήμο, με δίκτυα λειτουργικά που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

 

Να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τουρισμό και τις υπηρεσίες.

 

Κάναμε ήδη πράξη και θα συνεχίσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Καβάλας

 

Θέλουμε μία βιώσιμη και ελκυστική Καβάλα !

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου Αντιδημάρχους και Προέδρους Νομικών Προσώπων που βρίσκονται εδώ και όλους τους υποψηφίους της παράταξής μας για την προσφορά τους.

 

Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στο Δήμο για τη συνεισφορά τους και την συνεργασία που είχαμε και έχουμε.

 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που τις παρατηρήσεις τους μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ !