Σταδιακή μεταβολή θα παρουσιάσει, σύμφωνα με το meteokav.gr, ο καιρός από την Κυριακή της Αποκριάς κυρίως με κύρια χαρακτηριστικά την στροφή των ανέμων σε νοτιάδες, λίγες τοπικές βροχές (που σταδιακά την επόμενη εβδομάδα θα γενικευθούν) και την μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

 

Τέλος, η μεταβολή αυτή θα μας οδηγήσει σταδιακά την επόμενη εβδομάδα σε ένα πιο χειμερινό καιρικό μοτίβο.

 

Για επικαιροποίηση της πρόγνωσης με τα νεότερα δεδομένα www.meteokav.gr.

 

Αύριο Σάββατο αναμένονται τοπικές νεφώσεις και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Tην Κυριακή αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες κι έτσι υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών (κυρίως μετά το μεσημέρι).

 

Η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών διακρίνεται ως εξής 1) αξιόλογη πιθανότητα στα βορειανατολικά ορεινά του νομού, Όρος Λεκάνης-Βουνοχωρίου. 2) μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα ορεινά, στα βόρεια πεδινά τμηματα του νομού και σε πεδινά κοντά σε ορεινά. 3) Πολύ μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα.

 

 Παράλληλα αναμένεται στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και σταδιακή τους ενίσχυση μέχρι το απόγευμα, εώς 5-6 μποφόρ στα παράκτια και ορεινά (εώς 7 στην Θάσο) και εώς 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά . Επιπλέον, αναμένεται μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Τέλος, τις νυχτερινές ώρες προς την Καθαρά Δευτέρα για λίγο υπάρχει πιθανότητα οι βροχές να γενικευθούν και ίσως στις κατηγορίες 1) και 2) πολύ τοπικά και για λίγο να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα.

 

Την Καθαρά  Δευτέρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικά ανοίγματα κατά περιόδους. Μικρή πιθανότητα για τοπικές πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά το πρώτο μισό της ημέρας. Οι νότιοι άνεμοι μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα αποκτήσουν σταδιακά ανατολικές διευθύνσεις. Oι άνεμοι μέχρι το μεσημέρι θα είναι νότιοι ,  εώς 4-5 μποφόρ στα παράκτια και ορεινά (6 στην Θάσο), 3-4 μποφόρ στα Ηπειρωτικά.

Την Τρίτη αναμένεται άστατος καιρός με πρόσκαιρες τοπικές βροχές μέσα στην μέρα ενώ κατά τις πρωινές ώρες φαίνεται ότι θα υπάρξει ένα γενικευμένο πέρασμα βροχών που τοπικά θα δώσει έντονα φαινόμενα. Παράλληλα, την Τρίτη αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας και σταδιακή υποχώρηση της αφρικανικής σκόνης.

 

Την Τετάρτη φαίνεται βελτίωση του καιρού με νεφώσεις τοπικά αυξημένες αλλά με πολύ μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Ενώ την Πέμπτη-Παρασκευή αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας με επιστροφή της πιθανότητας για τοπικές βροχές.

 

Κλείνοντας, να αναφερθεί ότι βάση των μεσοπρόθεσμων προγνωστικών δεδομένων  και οι επόμενες μέρες του Μαρτίου θα κυλήσουν σε φυσιολογικές για την εποχή  θερμοκρασίες ενώ υπάρχει πιθανότητα και για περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας και για συνέχιση των φαινομένων κατά περιόδους.