Για την πολύχρονη κοινωνική του προσφορά βραβεύτηκε σε μια τελετή στη Μεγάλη Λέσχη, ο αιδεσιμότατος π. Θεοχάρης Μέγγας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 από τη Θρακική Εστία Καβάλας.

 

Σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καβάλας αναφέρει:

 

Σε μία σεμνή τελετή, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, βραβεύτηκε το πρωί του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου 2023 από τη Θρακική Εστία Καβάλας ο αιδεσιμότατος π. Θεοχάρης Μέγγας, για την πλούσια ποιμαντική και κοινωνική προσφορά του, καθώς και για διάσωση, διατήρηση και διάδοση πολύτιμου ιστορικού και λαογραφικού αρχείου.

 

Η απονομή της τιμητικής πλακέτας έγινε από τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, των βουλευτών της ΝΔ, Γιάννη Πασχαλίδη και Μακάριο Λαζαρίδη, της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνιας Ελευθεριάδου, των Αντιπεριφερειαρχών Αρχέλαου Γρανά, Κώστα Αντωνιάδη και Ανδρέα Καραγιώργη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, Κωνσταντίνου Πεφάνη, των επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, Δημήτρας Τσανάκα και Μάκη Παπαδόπουλου, των Αντιδημάρχων, Λεωνίδα Παππά, Γιάννη Προμούσα και Απόστολου Μουμτσάκη και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Στην ίδια εκδήλωση απονεμήθηκαν διακρίσεις στους Δημήτρη Λυμπεράκη και Βασίλη Ευστρατίου για τις δραστηριότητες τους που τιμούν και αναδεικνύουν τον Θρακικό Ελληνισμό .

 

Χαιρετισμός του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη

 

"Κυρίες και κύριοι της Θρακικής Εστίας,

Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε να δώσω το τιμητικό βραβείο σας σε έναν υπέροχο και άξιο όσο και ταπεινό συνδημότη μας, τον πατέρα Θεοχάρη, του οποίου η χάρη ως ιερέα και ως δασκάλου ξεπέρασε τα στενά όρια του χωριού του, όπως και η πολυποίκιλη κοινωνική προσφορά του.

 

Ως γόνος προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, μετέτρεψε την αγάπη του για τις αλησμόνητες πατρίδες σε δράση, διέσωσε και διατήρησε πλήθος κομματιών της προγονικής ζωής, δημιουργώντας ένα αξιόλογο και πλούσιο αρχειακό υλικό, χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης του ξεριζωμού.

 

Πατέρα Θεοχάρη, η σημερινή βράβευση, από τη Θρακική Εστία, ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς σας, είναι μία από τις συγκινητικότερες στιγμές της θητείας μου ως δήμαρχος.

 

Εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες όλων για το θεάρεστο έργο σας ευχόμαστε να είστε γερός, πάντα παρών και να μας διδάσκετε με το παράδειγμά σας".

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)