γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ιούνιος του 1967 τίποτα δεν προμηνύει τι θα ακολουθούσε ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος και η Βασίλισσα Άννα-Μαρία βρίσκονται για ένα ακόμα ταξίδι στην Βόρειο Ελλάδα.

 

Η Καβάλα είναι η πόλη ξεκινούν την περιοδεία τους. Μερικές ημέρες πριν έχουν αποκτήσει και τον διάδοχο του θρόνου που θα φέρει το όνομα Παύλου.

 

Ο Κωνσταντίνος και η Άννα – Μαρία περπατούν την οδό Ομονοίας , την Ίωνος Δραγούμη και την Βενιζέλου όπου καταλήγουν στην Στρατιωτική Λέσχη.

 

Ένα λυκόπουλο δίνει στον Κωνσταντίνο ένα σταυρό για τον διάδοχο Παύλο ..οι περιγραφές στις εφημερίδες είναι επικές άλλωστε η χούντα ήθελε ο λαός να δείχνει υποταγή στην εξουσία..

 

Έξι μήνες μετά στην ίδια πλατεία ο Κωνσταντίνος αποφάσιζε αποβιβαζόμενος από το ελικόπτερο που τον επέστρεφε από την Κομοτηνή να εγκαταλείψει την Ελλάδα.

 

Η βροχή και το κρύο ήταν τα χαρακτηριστικά του καιρού εκείνο το παγωμένο βράδυ του Δεκέμβρη του 1967.

 

Είναι άγνωστο τι θα γίνονταν αν ο Κωνσταντίνος άκουγε την προτροπή του αρχηγού της Αεροπορίας Αντωνάκου για .. εμπλοκή των μαχητικών αεροπλάνων της Αεροπορίας στο εγχείρημα του άνακτος.

 

Από το ραδιόφωνο ακούγονταν η ανακοίνωση της χούντας για την “αντικατάσταση” του Κωνσταντίνου από τον Στρατηγό Ζωιτάκη.

 

Στην διαδρομή από τον ΑΣΤΕΡΑ της Καβάλας προς το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα γίνονταν ..ένας αγώνας δρόμου, τα οχήματα του Βασιλιά και της ακολουθίας του θα έφταναν πρώτα ή τα τανκ από τις μονάδες των Σερρών;.

 

Από μια πλαϊνή είσοδο του αεροδρομίου και μέσα από ένα κτήμα κατοίκου του Αμυγδαλεώνα, πρώτα έφθασαν τα Βασιλικά αυτοκίνητα.

 

Γρήγορη η επιβίβαση στα δύο αεροπλάνα, που ήταν με αναμμένες μηχανές και τροχοδρομούσαν στον διάδρομο του μικρού Αεροδρομίου με τον καιρό όλο και χειρότερο.

 

Οι στρατιώτες του ΛΑΣ της 11ης Μεραρχίας Πεζικού με αναμμένους πυρσούς οριοθετούσαν τον διάδρομο… τα αεροπλάνα με την βασιλική οικογένεια μοιρασμένη στα δύο εγκατέλειπαν την Ελλάδα.. 

 

Τριανταεννέα χρόνια μετά τον Απρίλιο του 2006 το ζεύγος του Κωνσταντίνου και της Άννας- Μαρίας έφτανε στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης ήταν η Τετάρτη, 12 Απριλίου και η πτήση έφθανε στην Β. Ελλάδα από το Λονδίνο.

 

Θα διέμεναν στην πόλη της Καβάλας, από όπου θα επισκέπτονταν περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και τον πλημμυρισμένο Έβρο.

 

Σάββατο και Κυριακή είναι στην Καβάλα, στους Φιλίππους στην Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσης στο Μουσείο Καπνού και στο Δημαρχείο.

 

Περπατούν στους δρόμους της πόλης και στην συνοικία της Παναγίας.