Ποινική  δίωξη για απόπειρα απιστίας με επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου ασκήθηκε στην πρώην ΓΓ Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου από την Εισαγγελία Διαφθοράς

 

Στην κ. Σαββαΐδου αποδίδεται ότι παρανόμως διέταξε επανέλεγχο στην εταιρία Gennet στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ για έκδοση εικονικών τιμολογίων.

 

Η εντολή μάλιστα δόθηκε παρ' ότι το πρόστιμο είχε επικυρωθεί και από την επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών.

 

Η απόφαση φέρεται  να "πάγωσε" επ' αόριστον το πρόστιμο, καθώς 2,5 χρόνια μετά απ' αυτήν ο επανέλεγχος φέρεται να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

 

Στην κ. Σαββαΐδου αποδίδεται ότι ανέσυρε μια ήδη κατατεθείσα αίτηση της εταιρίας από το 2013 και διέταξε επανέλεγχο χωρίς να έχουν προκύψει νέα στοιχεία, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος. Κι ενώ υπήρξαν αρνητικές εισηγήσεις από το σύνολο των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων που ζητούσαν να απορριφθεί το αίτημα.

 

Συμφώνα με την κατηγορία, "με την πράξη της αυτή απέβλεπε στη μείωση έως και την εξάλειψη του επιβαλλόμενου προστίμου".

 

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο μέσω ιστοσελίδας  και ενέπλεκε την γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στον επανέλεγχο του προστίμου, ενώ η υπόθεση της συγκεκριμένης εταιρίας έχει παραπέμπει και στη Δικαιοσύνη ως τοκογλυφία με εμπλεκόμενο μάλιστα στην υπόθεση πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

 

Η δίκη πάντως για την υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

 

Η κ. Σαββαΐδου, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπόμνημά της αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως σε ολόκληρη τη θητεία της κινήθηκε με γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την τήρηση της νομιμότητας και τη χρηστή διοίκηση.