Στην αγωνιώδη προσπάθειά της να καλύψει το έλλειμμα αποτελεσματικότητας που παρουσιάζει μέχρι στιγμής, η Δημοτική Αρχή επιχειρεί συστηματικά και μεθοδικά, δίνοντας συνεντεύξεις τύπου και διοργανώνοντας εκδηλώσεις για δημόσιες σχέσεις, να εμφανίζει έστω κάποιες επιτυχίες ΣΑΝ ΔΙΚΕΣ ΤΗΣ, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΕΝΗ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΥΝ.

 

Πρώτα προσπάθησε να καρπωθεί τα θετικά αποτελέσματα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης και την ενίσχυση της κρουαζιέρας, αποτελέσματα που κατά κύριο λόγο ήλθαν από τη λειτουργία της τουριστικής αγοράς και τη δραστηριότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

 

Εδώ και μερικούς μήνες «έχει ανακαλύψει» την πρωτιά της Καβάλας στην ανακύκλωση του γυαλιού. Βεβαίως αναρωτιέται κανείς εύλογα γιατί η διοίκηση του Δήμου μιλάει για πρωτιά μόνο στο γυαλί και όχι συνολικά σε όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά. Η απάντηση είναι εύκολη: γιατί μόνο στην ανακύκλωση γυαλιού υπάρχουν πραγματικά αποτελέσματα, μόνο που αυτά δεν οφείλονται στη δουλειά που κάνει ο Δήμος!

 

ΤΟ ΓΥΑΛΙ ΤΟ ΜΑΖΕΥΕΙ ΚΑΒΑΛΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΟΧΙ Ο ΔΗΜΟΣ!

Έχουμε ξαναγράψει ότι η επιτυχία στην ανακύκλωση του γυαλιού οφείλεται κατά κύριο λόγο στις προσπάθειες μίας δραστήριας Καβαλιώτικης επιχείρησης, αλλά και στην περιβαλλοντική ευσυνειδησία των πολιτών, και όχι στον Δήμο, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην περισυλλογή των γυάλινων ανακυκλώσιμων υλικών.

 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είμαστε σίγουροι ότι η Δήμαρχος και η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής δεν γνωρίζουν ούτε καν πού πηγαίνει το περισυλλεγμένο γυαλί. Αντί όμως η Δημοτική Αρχή να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες που γίνονται στον τομέα αυτό, αυξάνει το παράβολο χρήσης του ΧΥΤΑ για την επιχείρηση ανακύκλωσης που μεταφέρει τα υπολείμματα από τα 15 ευρώ στα 70 ευρώ!

 

Εξαιρετική επιβράβευση! Από ό,τι φαίνεται, ΕΤΣΙ ΔΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ «ΚΙΝΗΤΡΑ» στην τοπική αγορά και στις τοπικές επιχειρήσεις, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 400% εν έτει 2015!

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ!

Δεν είναι και τόσο γνωστό ότι ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και τη μεταφορά των υπολοίπων ανακυκλώσιμων υλικών πλην του γυαλιού (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.ά.) στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Ξάνθη.

 

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ. Θυμίζουμε ότι τον Αύγουστο τα οχήματα του Δήμου έστελναν στο ΚΔΑΥ της Ξάνθης κατά 90% χαρτί και μόνο 10% άλλα υλικά, γιατί οι περισσότεροι πολίτες δεν ήταν ενημερωμένοι για το ότι μπορούν πλέον να ανακυκλώνουν πλαστικό, αλουμίνιο κ.ά.

 

Έχει να μας δώσει στοιχεία η διοίκηση του Δήμου για το πόσο χαρτί, πόσο πλαστικό, πόσο αλουμίνιο κ.ά. περισυλλέγει και μεταφέρει ο Δήμος και αν πιάνει τους στόχους που έχουν τεθεί;

 

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Δυστυχώς μέχρι σήμερα, η Δημοτική Αρχή δεν έχει σχεδιάσει και φυσικά δεν έχει υλοποιήσει ένα εντατικό πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, οι οποίοι συνεχίζουν – από έλλειψη πληροφόρησης – να ρίχνουν κοινά σκουπίδια στους γαλάζιους κάδους και ανακυκλώσιμα υλικά στους πράσινους κάδους.

 

Επιπρόσθετα, δεν βλέπουμε να έχει λυθεί το πρόβλημα της χωροθέτησης των κάδων, οι οποίοι φαίνεται ότι συνεχίζουν να τοποθετούνται «όπου να ‘ναι», όπως επίσης πάρα πολλοί Καβαλιώτες δεν έχουν προμηθευτεί τον ειδικό σάκο ανακύκλωσης, που μοιράστηκε για μερικές μόνον μέρες τον Αύγουστο.

 

ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ, ΑΛΛΟΙ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ…

Εντύπωση επίσης προκαλεί η εκδήλωση… «ευχαρίστησης» προς τους επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που διοργάνωσε η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κυρία Χιώτη – Πρασσά.

 

Η Δημοτική Αρχή από τη μια συμπεριφέρεται τιμωρητικά στους επαγγελματίες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο θέμα της χρήσης των πεζοδρόμων (βάζει κάγκελα, ξηλώνει ομπρέλες, δεν δίνει άδειες κ.ά.) και από την άλλη διοργανώνει εκδηλώσεις «ευχαρίστησής» τους για τη συμβολή τους στην ανακύκλωση γυαλιού!

 

Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει μικροπολιτικός υπολογισμός, για να καρπωθεί η ίδια μέρος από τον κόπο και τις προσπάθειες που κάνουν… οι άλλοι! Τουλάχιστον ας προσπαθήσει από δω και πέρα να τους διευκολύνει αντί να τους επιβαρύνει…

 

Το ζήτημα  είναι να πάψουμε να μιλάμε για επιτυχίες σε μία τόσο πρώιμη φάση για την ανακύκλωση και να ρίξουμε όλο το βάρος σε εκείνες τις ενέργειες που θα κάνουν την ανακύκλωση ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ΒΟΥΛΗΣΗ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ του Δήμου με τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ»

Ο Επικεφαλής

Μάκης Παπαδόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος