Στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα το πρωί, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Αν. Μακεδονίας συμμετείχε η δημοτική σύμβουλος του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ Κατερίνα Ιωαννίδου, η οποία περπάτησε την ειδική διαδρομή μαζί με τους συμμετέχοντες και βίωσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έχοντες προβλήματα όρασης.

 

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, η Κατερίνα Ιωαννίδου συζήτησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κύριο Μάκη Κρεμμύδα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και εξέφρασε τη συμπαράσταση και τη στήριξη του ΤΟΠΟΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ στα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, η Κατερίνα Ιωαννίδου δήλωσε τα εξής:

 

«Είναι δυστυχώς πολλά αυτά που χρειάζεται να γίνουν ακόμη, ώστε η Καβάλα και οι υπόλοιποι οικισμοί του Δήμου μας να γίνουν προσβάσιμοι για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

 

Από τη μια μεριά, εκτός από τον σεβασμό στις ειδικές διαβάσεις που είναι υποχρέωσή μας να δείχνουμε όλοι εμείς οι μη-έχοντες προβλήματα όρασης, χρειάζεται να αυξηθούν τα φανάρια που διαθέτουν το ειδικό ηχητικό σύστημα ειδοποίησης για τα ΑμεΑ και να επισκευαστούν όσα το διαθέτουν και δεν λειτουργεί, όπως επίσης να μην καταλαμβάνονται οι θέσεις στάθμευσης για τα ΑμεΑ από άλλους.

 

Από την άλλη μεριά, διαπιστώνουμε ότι λείπει ο σοβαρός σχεδιασμός στην κατασκευή έργων προσβασιμότητας. Είναι γεγονός ότι λόγω του καινούριου κανονισμού χρήσης πεζοδρόμων και πεζοδρομίων, σε πολλά πεζοδρόμια οι διαβάσεις των ΑμεΑ θα κινδυνεύσουν να καλυφθούν από τα τραπεζοκαθίσματα των  επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Για αυτό όμως την ευθύνη την έχει ο Δήμος που δεν κάνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Τέλος, λείπουν οι “έξυπνες” και κυρίως πρακτικές λύσεις, που θα ικανοποιούν έκτακτες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή των συνοδών τους: χρειάζεται να αυξηθούν οι θέσεις βραχείας στάθμευσης στο κέντρο της πόλης ή να δημιουργηθούν ειδικές θέσεις βραχείας στάθμευσης, ώστε να εξυπηρετούνται κατά τη σύντομη παραμονή τους στο κέντρο».