Το γεγονός της απουσίας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. από την μεγάλη έκθεση Τροφίμων ANUGA στην Γερμανία, αν και η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα, στηλιτεύει με δήλωσή του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος είπε συγκεκριμένα:

 

«Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί μαθαίνω ότι  απούσα θα είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας  και Θράκης από την μεγαλύτερη έκθεση, στον κλάδο των τροφίμων και ποτών στον κόσμο, την Anuga 2015 που γίνεται στην Κολωνία της Γερμανίας σε λίγες ημέρες. Οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας θα δώσουν το δυναμικό τους παρών στο μεγάλο αυτό γεγονός, δυστυχώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ .

 

Η πολυδιαφημιζόμενη εξωστρέφεια , από την παρούσα διοίκηση, περιορίζεται σε τοπικά πανηγύρια και σε εκθέσεις …εντός Ελλάδος αλλά και στη διοργάνωση πολυδάπανων ημερίδων και συμποσίων, με μικρό ως ασήμαντο όφελος για την Περιφέρεια μας.

 

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ. , τον Δεκέμβριο του 2014 (απ. 264/2014) ψήφισε την συμμετοχή στην  Anuga , μόνο που αυτήν που πρότεινε, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης εκθέσεων,  γίνονταν 24 – 27 Μαρτίου 2015 και ήταν μια κλαδική, της μεγάλης έκθεσης και αφορούσε εξειδικευμένο αντικείμενο την ..τυποποίηση προϊόντων. Φυσικά ούτε και εκεί πήγε η Περιφέρεια.

 

Η Έκθεση Anuga διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και αποτελεί κορυφαίο διεθνές γεγονός. Ειδικά φέτος η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Η συμμετοχή της Ελλάδας, φέτος και μάλιστα ως Τιμώμενης Χώρας εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα δράσεων, που στοχεύει στην ενίσχυση της προβολής των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων.

 

Το μήνυμα της φετινής Ελληνικής συμμετοχής είναι “Invest in Taste”, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο το γεγονός ότι όποιος επιλέγει τα ελληνικά προϊόντα στην ουσία κάνει μια επένδυση στη γεύση, στην ποιότητα και ουσιαστικά στο «ευ ζειν». Παράλληλα, απευθύνεται ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για συνεργασία σε επενδυτές και εμπόρους του κλάδου των Τροφίμων και Ποτών από όλο τον κόσμο.

 

Θα θυμίσω ότι το 2013 η Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης ήταν στην έκθεση και η συμμετοχή της υπήρξε δυναμική, με περίπτερο στο οποίο μετείχαν  22 εκθέτες από όλη την Περιφέρεια και με εκπροσώπους των επιμελητηρίων, που στήριξαν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην έκθεση κι ανέδειξαν την ποικιλία της τοπικής μας παραγωγής.

 

Εύχομαι το …2017 , οι λαλίστατοι κατ΄ άλλα διοικούντες , να φροντίσουν να είναι η Περιφέρεια μας στην μεγάλη αυτή παγκόσμια συνάντηση, που μόνο οφέλη έχει για τον τόπο μας»

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ

π. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Πολιτισμού – Τουρισμού Α.Μ.Θ.