Ο Θεολόγος είναι γνωστός σε ντόπιους και επισκέπτες για τις παραδοσιακές ταβέρνες του που σερβίρουν ψητό κατσικάκι αλλά και για την μακεδονική αρχιτεκτονική του που μπορεί κανείς να δει στα διατηρητέα κτίρια του.

 

Η Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου, είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

 

Ο Θεολόγος αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της Θάσου επί Τουρκοκρατίας και από το 1979 έως και σήμερα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού καθώς έχει ανακηρυχθεί και ως προστατευμένος παραδοσιακός οικισμός.

 

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10 χιλιόμετρα από τον Ποτό.

 

Η ιστορία του είναι μακραίωνη, αφού αναφέρεται ακόμη από τον 13ο αιώνα σε γραπτή μαρτυρία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου ότι η Μονή Φιλοθέου Αγ. Όρους είχε μετόχι στο όνομα του Ευαγγελιστή και Θεολόγου Ιωάννη, από όπου και πήρε το όνομά του το χωριό.

 

Ο οικισμός εντυπωσιάζει με τον πλακόστρωτο δρόμο κατά μήκος του οποίου συναντάς πανέμορφα σπίτια, εκκλησίες, πηγές που ρέουν παγωμένο νερό αλλά και ένα Λαογραφικό Μουσείο το οποίο ήταν σπίτι του οπλαρχηγού Χατζηγιώργη που αποτελεί εμβληματική μορφή για τον τόπο και την ιστορία του. Λίγο έξω από τον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα πετρόχτιστο γεφύρι ηπειρώτικου τύπου αλλά και τους καταρράκτες της Κεφαλόγουρνας οι οποίοι εντυπωσιάζουν!

 

Τέλος, το χωριό τηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις καθώς κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού θασίτικου γάμου, γεγονός το οποίο χαίρει μεγάλου θαυμασμού από τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που έχουν την τύχη να το παρακολουθήσουν από κοντά.

 

Πηγή, φωτογραφίες: omorfataxidia.gr – Βάσω Τζιτζικάκη