Στη 2η διακρατική συνάντηση της σύμπραξης “Innovative agricultural techniquesto boost entrepreneurial skills of future farmers” και ακρωνύμιο “Farmers for future” συμμετείχε το Δημόσιο ΙΕΚ Καβάλας την εβδομάδα 23 έως 27 Μαΐου 2022.

 

Πρόκειται για ένα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που συμμετέχει το ΙΕΚ κατά την διετία 2020-2022.

 

Με συντονιστικό σχολείο από την Ιταλία και εταίρους από Φινλανδία, Λιθουανία, Ρουμανία και Πορτογαλία η συνάντηση διοργανώθηκε στην Πορτογαλία στην μικρή πόλη Joane, πολύ κοντά στο Guimaraes,

 

Το ΙΕΚ Καβάλας εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από 6 σπουδαστές/στριες του και 2 συνοδούς εκπαιδευτικούς του.

 

Ο στόχος αυτής της κινητικότητας ήταν η συνεργασία σε διεθνή βάση στην Ενότητα 2 του προγράμματος: “Προστασία του περιβάλλοντος από άσκηση γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων”.

 

Για το λόγο αυτό, διεθνής συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και πρακτικών εστίασε στους ακόλουθους τομείς:

 

1. Πόσο ρυπαίνει η γεωργία;

2. Ποια είναι η ευρωπαϊκή πολιτική (CAP) όσον αφορά τη ρύπανση από τη γεωργία;

3. Επισκέψεις σε πολύ ανεπτυγμένους χώρους και ανάλυση εδάφους, αέρα, νερού αυτών των περιοχών

4. Επίσκεψη σε αγροκτήματα που έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, πώς το λαμβάνουν;

5. Πώς μπορεί να αλλάξει η γεωργία;

6. Κυκλική οικονομία στη γεωργία: επιστροφή στην αρχή για να έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον

7. Δημιουργία & Υλοποίηση έργων μηδενικού αντίκτυπου

 

Οι δραστηριότητες  πραγματοποιήθηκαν τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και στους χώρους του εταιρικού σχολείου της Πορτογαλίας όσο και της ευρύτερης περιοχής.

 

Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο GreenUPorto, όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν σε ερευνητικά προγράμματα για κάθετους κήπους, υδροπονία, βρώσιμα έντομα, γενετική τροποποίηση, θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αειφόρα γεωργία, τις εγκαταστάσεις της πρότυπης μονάδας KiwiGreenSun και το μουσείο WOW Experiences στο Πόρτο.

 

Επιπλέον, εκτός των παραπάνω επισκέφθηκαν το κάστρο στο Guimaraes, την ακτή Póvoa de Varzim στον Ατλαντικό ωκεανό, παρακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις την πόλη της Μπράγκα, ανέβηκαν με τελεφερίκ το Πόρτο και ξεναγήθηκαν και σε άλλα σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής.