Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στα Λιπάσματα Καβάλας σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ.

 

Η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Έφτασαν νέες καταγγελίες για νέο σοβαρότατο «ατύχημα» κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας την προηγούμενη εβδομάδα, με διαρροή πολύ επικίνδυνου τοξικού αερίου, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να πάρουν πολυήμερη αναρρωτική άδεια».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:

 

«Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους της Καβάλας, σε όλο το λαό, τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στο εργοστάσιο των λιπασμάτων.

 

Στην Κομματική Οργάνωση Καβάλας έφτασαν νέες καταγγελίες για νέο σοβαρότατο «ατύχημα» κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας την προηγούμενη εβδομάδα, με διαρροή πολύ επικίνδυνου τοξικού αερίου, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι να πάρουν πολυήμερη αναρρωτική άδεια.

 

Άλλες διαρροές σε άλλα σημεία του εργοστασίου αποτελούν «μόνιμη κατάσταση» για τις εγκαταστάσεις.

 

Τα περιστατικά αυτά προστίθενται στο πρόσφατο ατύχημα από το οποίο εργαζόμενος κατέληξε στην μονάδα εγκαυμάτων.

 

Ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων είναι πολύ μεγάλος, όπως και για ολόκληρη την περιοχή και το περιβάλλον της.

Αναδεικνύεται πως η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα μονοπωλιακά κέρδη απειλούν ευθέως την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, όπως απειλούν και τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και το εισόδημά τους. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες και οι ένοχοι και όχι στην «ατομική ευθύνη» και στους «κακούς χειρισμούς» εργαζομένων, που καλούνται να εργαστούν χωρίς επαρκή εκπαίδευση, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σε κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις και με τα «12ωρα χωρίς ρεπό» να γίνονται κανόνας εργασιακής απασχόλησης σε αυτό το κάτεργο.

 

Η εργοδοσία των λιπασμάτων εγκληματεί. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς έχουν τεράστιες ευθύνες. Τους καλούμε να τις αναλάβουν πριν τα πράγματα γίνουν τραγικά χειρότερα. Τώρα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να αναγκαστεί η εργοδοσία να πάρει άμεσα μέτρα.

 

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μπορούν να σπάσουν την «ομερτά» που τους επιβάλλει η εργοδοσία και οι άνθρωποί της, να σπάσουν την τρομοκρατία και τον φόβο. Η δύναμή τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της ίδιας της ζωής τους είναι στα χέρια τους, στην οργάνωσή τους, στη διεκδίκηση όλων των απαραίτητων όρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς.

 

Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα τους με όλες τις δυνάμεις του».

 

(δελτίο Τύπου Τ.Ο. Καβάλας ΚΚΕ)