Απαντήσεις σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και της φωτιάς που σημειώθηκε στις 9 Απριλίου στις χερσαίες εγκαταστάσεις της Energean στη Νέα Καρβάλη, στη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει.

 

Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει για την άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, με την επαναπρόσληψη των 185 εργαζομένων που η εταιρεία απέλυσε την ίδια περίοδο του ατυχήματος, χωρίς να υπάρξει όμως βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, απαίτησε να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.

 

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης «η οποία αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας, της δίνει κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ, δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για την ασφαλή λειτουργία παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι».

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας, είπε πως πριν την εκδήλωση του ατυχήματος, κλιμάκιο του υπουργείου, μετά από επιθεώρηση στο εργοστάσιο, είχε παραγγείλει συγκεκριμένες εργασίες βελτίωσης και πλέον μετά το ατύχημα έχουν διενεργηθεί νέες αυτοψίες, όπου αναμένονται τα πορίσματα για «να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είχε συμμορφωθεί».

 

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης στάθηκε στις απολύσεις από πλευράς της εταιρείας, σημειώνοντας ότι χωρίς το έμπειρο προσωπικό υπάρχει κίνδυνος για νέα ατυχήματα, γι’ αυτό τους καλεί πίσω, αλλά με δυσμενέστερους όρους και χωρίς σωματείο. Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν το ΚΚΕ στο πλευρό τους.

 

Κλείνοντας, ο Κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «εκατέρωθεν εγκλήσεις» τις ομαδικές απολύσεις, λέγοντας ότι τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και δεν μπορεί κανείς να επέμβει στο έργο της.

 

 

 

Πηγή: 902.gr