Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τον ενημέρωσε πως η αναγγελία των ζημιών αρχίζει την Δευτέρα, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη καταγραφή.

 

Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες από τη χθεσινή χαλαζόπτωση και εν γένει κακοκαιρία καλλιέργειες σταφυλιών, ελιάς, αμυγδάλων, καλαμποκιών και ηλιόσπορων σε Μουσθένη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι, Ακροπόταμο, Κάρυανη, Φωληά, Ορφάνι, Γαληψό, Οφρύνιο και Κοκκινοχώρι.

 

Συνομίλησε με τους αγρότες της περιοχής, συνέλλεξε οπτικοακουστικό υλικό και πήρε δείγματα καρπών που χτυπήθηκαν.

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνοδεία αγροτών, διεπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, οι συνέπειες της οποίας θα είναι μακροχρόνιες για τις καλλιέργειες της περιοχής, λόγω της σφοδρότητας και της ποσότητας χαλαζιού που έπεσε. Ο βουλευτής συμμετείχε επίσης σε τοπική συνάντηση αγροτών, προκειμένου να υπάρξει προτεραιοποίηση κινήσεων και να δρομολογηθούν ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών.

 

Επικοινώνησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Γεωργαντά και τον ενημέρωσε για το μέγεθος των ζημιών. Έχοντας ενημερωθεί για καταστροφές που σημειώθηκαν και σε παραπλήσιες περιοχές.

 

Ο κ. Πασχαλίδης ζήτησε από τον Υπουργό να δοθεί μια συνολική λύση και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Ο Υπουργός τον διαβεβαίωσε πως η καταγραφή των ζημιών θα γίνει άμεσα με κλιμάκια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος τον ενημέρωσε πως η αναγγελία των ζημιών θα ξεκινήσει την Δευτέρα, ενώ κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη καταγραφή.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δηλώνει:

 

«Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά τέτοια περίοδο η περιοχή μας πλήττεται από ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Είναι προφανές ότι τα κλιματολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει, ενώ το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι επλήγησαν και καλλιέργειες που είχαν καλυφθεί με δίχτυα. Αυτό δείχνει ότι κάποια πράγματα είναι πέρα από τις δυνάμεις και τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι αγρότες για να προστατέψουν το βιός τους.

 

Η ανάγκη για αντιχαλαζική προστασία είναι αναντίρρητη πλέον. Από χθες το τηλέφωνο μου δεν σταμάτησε να χτυπά. Ευχαριστώ τους αγρότες για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν μπροστά στο πρόβλημα τους. Οι ενέργειες μου για την αποκατάσταση τους θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες».

 

(δελτίο Τύπου Γ. Πασχαλίδης)