Με ένα γεμάτο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε όλο το νησί, η Δημοτική Κονωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θάσου ετοιμάζει ένα καλοκαίρι γεμάτο εκδηλώσεις βασισμένο στην Τέχνη.  

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις εικαστικών, παιδικά θέατρα και σύνολα οργάνων.

 

Χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι το Ιστορικό κτίριο «Καλογερικό» στον Λιμένα, οι Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου, ο χώρος του «Αρσανά» στην Ποταμιά, το Θεατράκι στο Μικρό Καζαβίτι, η πλατεία στην Παναγία και άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Θάσου, με στόχο την εξακτίνωση των πολιτιστικών δράσεων σε όλο το νησί.

 

Υπόσχεση της ΔΗΚΕΘ  μέσα από την Τέχνη και τον Πολιτισμό να γίνει αυτό το καλοκαίρι πιο αισιόδοξο και δημιουργικό από το προηγούμενο.

 

Συντελεστές είναι εξαιρετικοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ντόπιοι και μη, που θέλουν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους με το ευρύ κοινό.

 

Στη σχετική ανακοίνωση η ΔΗΚΕΘ αναφέρει:

 

«Με κύριο μέλημα την πολιτιστική ψυχαγωγία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας προγραμματίσαμε δυο μήνες εκδηλώσεων, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και διαφυλάττοντας την μοναδική αισθητική των μνημείων τέλεσης των εκδηλώσεων, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά της Θάσου.

 

Συνεχίζουμε και φέτος την πρωτοβουλία ανάδειξης των καλλιτεχνών του νησιού οι οποίοι είναι πολλοί και αξιόλογοι, με έργο σημαντικό και άξιο προβολής.

 

Επίσης συνεχίζεται και μια σημαντική προσπάθεια υλοποίησης δράσεων για παιδιά και νέους. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η λειτουργία Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας και  Παιδικής Θεατρικής Σκηνής Δήμου Θάσου, με τμήματα σε Λιμένα και Λιμενάρια.

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και δωρεάν σε όλες τις εκδηλώσεις».

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

 

ΙΟΥΝΙΟΣ

 

• 18-19/6 Τελετή Βράβευσης Διεθνή Διαγωνισμού Ποίησης. Καλογερικό Λιμένα.

 

19/6:  Θεατρική Παράσταση από την Παιδική Θεατρική Σκηνή της ΔΗ.ΚΕ.Θ. Λιμένα « Οι Διακοπές των Θεών» σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη. 

 

Καλογερικό Λιμένα ώρα 20:00.

 

• 20/6 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικής Σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου. Καλογερικό Λιμένα  ώρα 19.30.

 

Διάρκεια Έκθεσης 20-29. 

 

• 25/6 Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Άγγελου Ζαγοριανού και Γιάννη Ηλία με τίτλο «Απομεινάρια». Καλογερικό Λιμένα ώρα 19.00.

 

Διάρκεια έκθεσης 25/6 – 2/7. 

 

29/6 Θεατρική Παράσταση από την Παιδική Θεατρική Σκηνή της ΔΗ.ΚΕ.Θ. Λιμεναρίων «Οι Διακοπές των Θεών» σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη.

 

Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια ώρα 20.00.

 

• 30/6 Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικής Σύμπραξης Ελλάδας – Κύπρου.

 

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων ώρα 19.30 Διάρκεια 30/6 – 6/7.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

 

• 3/7 Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας Άγγελου Ζαγοριανού και Γιάννη Ηλία  με τίτλο «Απομεινάρια». 

 

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων ώρα 19.00 Διάρκεια έκθεσης 3-10/7.

 

• 9/7, Κεντρική Εκδήλωση, Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου.

 

Καλοκαιρινή Μουσική Εκδήλωση με τίτλο «Μουσικός Πολιτισμός», από τη Χορωδία της ΔΗ.ΚΕ.Θ. του Δήμου Θάσου με την συμμετοχή της Παιδικής, Νεανικής, Μικτής Χορωδίας και της Φιλαρμονικής.

 

Το πρόγραμμα επιμελείται η καθηγήτρια των χορωδιών Πελαγία Αναγνωστάκη που συνοδεύει στο πιάνο και  διευθύνει εθελοντικά η Αργυρώ Παπαλάσκαρη.

 

Τη Φιλαρμονική διευθύνει η Εύη Σχοινάκη.

 

Ώρα Έναρξης 20:30.

 

• 18, 19, 20/7:  Φεστιβάλ Ρητορικής Τέχνης για Παιδιά και Ενήλικες.

 

Λιμένας και  Αποθήκες Μεταλλείων Θάσου.

 

• 22/7 Jazz workshop και συναυλία από τους “ Stilvi Jazz Quarter”. Παίζουν Αλέξανδρος Κουτσογιάννης Σαξόφωνο, Τάσος Συμεωνίδης Κιθάρα, Βασίλης Γκαγκαβούζης κοντραμπάσο και Γιώργος Κλούντζος –Χρυσίδης τύμπανα. Αποθήκες Μεταλλείων

 

Λιμενάρια ώρα 14.00 το Jazz workshop και η συναυλία ώρα 20:30.

 

• 22/7 Εγκαίνια Έκθεσης  Ζωγραφικής και Χειροποίητου Κοσμήματος Ντόπιων Δημιουργών. Εκθέτου Αγγελίδου Μαρία από Λιμενάρια, Καραμανλή Λία από Μαριές, Πατρούδη Αβέρσα από Ραχώνι και Στεργίου Ελένη από Σωτήρος.

 

Καλογερικό Λιμένα ώρα 19.00. Διάρκεια  Έκθεσης 22-29

 

• 23/7 «Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζάρα.

 

Αποθήκες Μεταλλείων Λιμεναρια ώρα 19.00. 

 

• 23/7 Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης με τον Ηθοποιό και Δάσκαλο του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη με τίτλο «…εκ μεν των εκ Σκαπτής Ύλης των χρυσέων μεταλλων..» Φράση του Ηρόδοτου για την Θάσο . Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ύλη θα αποτελέσει η «Δέκατη Ελεγεία του Ντουινο» του ποιητή Ραινερ Μαρία Ριλκε. 

 

Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια.  Διάρκεια 23-27/7.

 

• 24/7 Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζαρά.

 

Πλατεία Ηρώων Κοινότητας Παναγίας ώρα 19.00. 

 

• 24/7 Συναυλία Άγγελου Ζαγοαριανού με θέμα «Ζειμπέκικο».

 

Καζαβίτι Πρίνου ώρα 20.00. 

 

• 29/7 Σεμινάριο Υποκριτικής Τέχνης με τον Ηθοποιό και Δάσκαλο του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη με τίτλο «…εκ μεν των εκ Σκαπτής Ύλης των χρυσέων  μετάλλων..»  

 

Φράση του Ηρόδοτου για την Θάσο. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο ύλη θα αποτελέσει η «Δέκατη Ελεγεία του Ντουινο » του ποιητή Ραινερ Μαρία Ριλκε.

 

Δημοτικό camping   Χρυσής Αμμουδιάς. Διάρκεια 29.7 -2.8.

 

• 30/7  Εγκαίνια Έκθεσης  Ζωγραφικής και Χειροποίητου Κοσμήματος  Ντόπιων Δημιουργών. Εκθέτου Αγγελίδου Μαρία από Λιμενάρια, Καραμανλή Λία από Μαριές, Πατρούδη Αβέρσα από Ραχώνι και Στεργίου Ελένη από Σωτήρος.

 

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων ώρα 19.00. Διάρκεια 30.7 -5.8. 

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

 

• 1/8  Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό Ελένη Καζαρά.

 

Αρσανάς Σκάλα Ποταμιάς ώρα 19.00. 

 

• 7/8 Βιωματικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής  Χειροποίητης Μεταξοτυπίας. Γίνε καλλιτέχνης σε 5’ και τύπωσε το δικό σου αναμνηστικό  μπλουζάκι ή   τσάντα που θα φέρεις μαζί σου με θέματα και εικαστικά  εμπνευσμένα από την Θάσο, με την πανάρχαια μέθοδο εκτύπωσης.

 

Αρσανάς Σκάλα Ποταμιάς ώρα 19.00. 

 

• 4/8 Έκθεση ζωγραφικής της ΧΑΤΖΗΑΓΓΕΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΣ.

 

Καλογερικό Λιμένα  ώρα 19.00. Διάρκεια Έκθεσης 4-10/8/

 

• 7/8 Θεατρικό Εργαστήριο για Εφήβους από την Στέλλα Φουρναράκη.

 

Οι νέοι έχουν πολλά πράγματα να πουν που Συνήθως δεν τα λένε…

 

Μέσα από το εργαστήριο αυτό οι έφηβοι θα βρεθούν στο κέντρο της θεατρικής διαδικασίας , θα κληθούν να γίνουν συνδημιουργοί σε όλα τα στάδια παραγωγής μίας παράστασης. Θα έρθουν αντιμέτωποι με την δική τους αλήθεια  που θα αναζητήσουν και θα βρουν μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές και στη συνέχεια  θα αναζητήσουν  την αλήθεια του θεάτρου ,της ηλικίας τους και της γενιάς τους.

 

Δημοτικό camping Χρυσής Αμμουδιάς. Διάρκεια 7-14/8.

 

• 11/8 Έκθεση ζωγραφικής του Ιωάννη Ζαχαρόπουλου.

 

Καλογερικό Λιμένα ώρα 19.00 Διάρκεια  Έκθεσης 11-17/8.

 

• 11/8:  Η Ζωή μέσα από τα μάτια μου». Βιβλιοπαρουσίαση- Βιωματικές Δραστηριότητες  εξοικείωσης με την τύφλωση. Από την  εκπαιδευτικό κ Ελένη Καζαρά.

 

Σκάλα Καλλιράχης ώρα 19.00. 

 

• 12/8:  Έκθεση ζωγραφικής με την Μαρμαρά Μαρία.

 

Πολιτιστικό και Εκθεσιακό Κέντρο Λιμεναρίων ώρα 19.00 . Διάρκεια 12-19. 

 

• 14/8 Βιωματικό Εργαστήρι Καλλιτεχνικής  Χειροποίητης Μεταξοτυπίας. Γίνε καλλιτέχνης σε 5’ και τύπωσε το δικό σου αναμνηστικό,  μπλουζάκι ή  τσάντα που θα φέρεις μαζί σου, με θέματα και εικαστικά  εμπνευσμένα από την Θάσο, με την πανάρχαια μέθοδο εκτύπωσης.

 

Κεντρική Πλατεία Πρίνου ώρα 19.00. 

 

• 16/8 Έκθεση –Εργαστήριο Παραδοσιακού Παιχνιδιού από το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας.  Θεολόγος Θάσου. Λαογραφικό Μουσείο ώρα 19:00.

 

• 19/8: εργαστήριο Αυτοπαρατήρησης (τηλεσκόπιο Σφαλίρας) από Παναγιώτη Παζούλη και Θωμά Μπίσμπα.  Αποθήκες Μεταλλείων Λιμενάρια ώρα 20.30

 

• 20/8 Ντοκιμαντέρ «Νοσταλγικό Ταξίδι στην Θάσο 1890-1900» από τον Θανάση Διαλεκτόπουλο.

 

Θεατράκι Θεαγένη Λιμένας ώρα 20:30.

 

• 28/8: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή  με τίτλο «Ακριβή μου, Αλησμόνητή μου Πατρίδα» σε σκηνοθεσία Στέλλας Φουρναράκη. Συμμετέχουν μέλη των Θεατρικών Σκηνών της ΔΗ.ΚΕ.Θ. του Δήμου Θάσου Παιδιών και Ενηλίκων, Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού, μουσικοί και τραγουδιστές.

 

Παλιό Λιμανάκι Λιμένα και Αρχαιολογικό Μουσείο Λιμένα.

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

• 3/8:  Διεξαγωγή Παιδικού τουρνουά Σκακιού Λιμένας Θάσου. Διάρκεια 3-4

 

• 25-26/8: Διεξαγωγή Tουρνουά Σκάκι, Ποτός Θάσου. (Rapid Chess in Royal Paradise)

 

(δελτίο Τύπου ΔΗΚΕΘ, φωτογραφία FB ΔΗΚΕΘ)