Για παράνομη χωματερή στον Ποτό κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θάσου. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από το σημείο στο οποίο πετιούνται ογκώδη κυρίως αντικείμενα και κάνει λόγο για πιθανή «ανοχή» του Δήμου Θάσου.

 

Στην ανακοίνωσή του, η τοπική οργάνωση του κόμματος αναφέρει:

 

«Μια παράνομη χωματερή ξεφύτρωσε και απλώνει όλο και περισσότερο κάτω από τη μύτη, ενδεχομένως και με την ανοχή του Δήμου, στον Ποτό.

 

Οι δεξαμενές από το κουφάρι του εγκαταλειμμένου βιολογικού καθαρισμού που στοίχισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν μετατραπεί σε αποθήκες κάθε είδους απορριμμάτων που ρίχνονται ανεξέλεγκτα εκεί.

 

Η εικόνα είναι αποκρουστική και ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον μεγάλος.

 

Προτίθεται ο Δήμος να πάρει μέτρα κλείνοντας τη ‘νεοσυσταθείσα’ χωματερή ή θα εξακολουθεί να «ξύνει» σαν ηθικός αυτουργός αυτή την πληγή;».

 

 

Υπεύθυνος ο Δήμος Θάσου

για την αντιμετώπιση

 

Σημειώνεται ότι, ασχέτως πώς προέκυψε η συγκεκριμένη χωματερή και ποιοι είναι αυτοί που αποθέτουν εκεί απορρίμματα, την ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος φέρει βάσει της νομοθεσίας ο Δήμος Θάσου.

 

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί εδώ και χρόνια αποκλειστική ευθύνη των ΟΤΑ Α΄ βαθμού. Οι χώροι ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) αποτελούσαν για χρόνια μια «ανοιχτή πληγή» στο περιβάλλον και ο Δήμος Θάσου είχε απαλλαγεί από τους τελευταίους ΧΑΔΑ τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ως ΧΑΔΑ εννοείται ο χώρος στον οποίο συντελείται ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων. Οι ΧΑΔΑ λειτουργούν χωρίς προδιαγραφές υγειονομικής διάθεσης αποβλήτων και χωρίς αδειοδότηση, κυμαίνονται δε από τοπικές σημειακές απορρίψεις στερεών αποβλήτων έως εκτάσεις πολλών δεκάδων στρεμμάτων.

 

Η δημιουργία ενός νέου τέτοιου παράνομου χώρου ανοίγει τώρα το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων με τον λογαριασμό να μετακυλίεται… στους δημότες. 

 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πληρώνει ήδη πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή λειτουργούν ακόμα παράνομες χωματερές και απειλείται με νέα πρόστιμα για παραβίαση κοινοτικών οδηγιών που συνδέονται με το ποσοστό των απορριμμάτων που θάβονται σε χωματερές, το ποσοστό που ανακυκλώνεται, κ.α.

 

Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι βαριές επιβαρύνσεις θα αφορούν πλέον τους δημότες κάθε περιοχής και όχι το κεντρικό κράτος.

 

 

Βάσει νομοθεσίας οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι άμεσα να περιφράξουν τέτοιες εκτάσεις, ιδίως αν αυτές είναι δημοτικές ιδιοκτησίες, να κινήσουν τάχιστα διαδικασίες έρευνας ώστε να εντοπιστούν οι πολίτες που τα εναποθέτουν και να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

 

Οι Δήμοι είναι επίσης υπεύθυνοι ώστε να αποτρέψουν κάθε άλλη απόπειρα δημιουργίας παράνομης χωματερής. Στις ευθύνες που προβλέπει η νομοθεσία περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία «πράσινων σημείων» με συγκεκριμένες προδιαγραφές.