Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2022, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

Στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι στρατιωτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

 

Εν συνέχεια έγινε πορεία μνήμης προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας μέχρι το Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας των κεκοιμημένων Ελλήνων της Ανατολής.

 

Ακολούθως τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο «Ποντιακού Ελληνισμού», κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα και πραγματοποιήθηκε ομιλία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου, Γιώργο Κυριακίδη.

 

Πριν από τη λήξη της τελετής ακούστηκαν δύο παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια από τον Πόντιο καλλιτέχνη, Γιώργο Δημαρίδη.

 

Λύρα: Σάββας Χατζηβασιλειάδης

 

Νταούλι: Νίκος Ουζούνης

 

Σε ανάρτηση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος έγραψε:

 

"Είχα σήμερα την τιμή να παραβρεθώ στις εκδηλώσεις του εορτασμού της Ημέρας Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Καβάλα. Διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας αλλά και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου".

 

Οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα ολοκληρωθούν σήμερα Κυριακή, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας του Πόντου, στις 19:00 στη Μεγάλη Λέσχη.