Σε κατάσταση βρασμού βρίσκονται οι δικηγόροι, με αφορμή το σχέδιο για αναδιάταξη των δικαστηρίων δηλαδή, κατάργηση και συγχώνευση Πρωτοδικείων, δημιουργώντας των «Δικαστικό Καλλικράτη». 

 

Οι φόβοι εκφράστηκαν στις και στην συνάντηση των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην Κομοτηνή (δες ΕΔΩ). 

 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής και συγχώνευση με αυτό της Θεσσαλονίκης, κατάργηση του πρωτοδικείου Δράμας, αλλά και κατάργηση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας που θα υπάγεται στην Κομοτηνή. 

 

«Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις μέχρι το 2025 πρόκειται να γίνουν συγχωνεύσεις δικαστικών σχηματισμών. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάτι επίσημα. Φαντάζομαι ότι θα γίνει με αμιγώς οικονομικά κριτήρια καθώς σύμφωνα με τον υπουργό, σύμβουλος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα», λέει στον KavalaNews 102.8, ο δικηγόρος και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, Χρήστος Παπαθεοδώρου

 

«Μας προβληματίζει και μας αγχώνει. Η αποψίλωση πρέπει να μας βρει αντίθετους. Πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη που δεν έχει κανένα θετικό στοιχείο. Υπάρχει κοινό μέτωπο μεταξύ των Δικηγορικών Συλλόγων» επισημαίνει. 

 

Ένα από τα σενάρια τα οποία οδεύουν προς υλοποίηση:  

 

«Πρώτη φορά στα χρονικά για μετακίνηση υποθέσεων για την μετακυλήσει υποθέσεων που σχετίζονται με παραβιάσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Αυτά τα πράγματα η ελληνική έννομη τάξη δεν τα είχε υιοθετήσει ποτέ. Πρώτη φορά έρχονται τώρα», σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου. 

 

Επίσης: «ο κάτοικος της Ορεστιάδας αν θέλει να δικάσει έφεση κατά του Δημοσίου θα πρέπει να πάει στη Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα δεν είναι μόνο χιλιομετρικό. Δεν μπορείς να φορτώσεις άλλους δικαστικούς σχηματισμούς με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αποφάσεις να βγουν», σημειώνει.  

 

Ακούστε όσα είπε στον KavalaNews 102.8: