«Φρένο» βάζει η ακρίβεια στο άνοιγμα των περισσότερων ξενοδοχείων στους κύριους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας για το Πάσχα.

 

Γενικότερα, μάλιστα, η φετινή σεζόν, όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις, αναμένεται να ξεκινήσει πιο αργά, δηλαδή όχι στις αρχές Μαΐου, αλλά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο ή και στα τέλη του μηνός.

 

Στην Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ηρακλή Τσιτλακίδη, θα λειτουργήσουν για το Πάσχα περί το 30% των ξενοδοχείων του νομού, στα οποία οι πληρότητες αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 35%. Οι κρατήσεις αφορούν το τριήμερο ή στην καλύτερη περίπτωση το τετραήμερο, με άφιξη τη Μεγάλη Παρασκευή και αναχώρηση τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο κ. Τσιτλακίδης, πάντως, εκφράζει αισιοδοξία για αύξηση των πασχαλιάτικων κρατήσεων όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα και όσο επίσης ζεσταίνει ο καιρός.

 

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη Θάσο, όπου -σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Πάρη Παρασχούδη- αναμένεται κίνηση κυρίως από την εσωτερική αγορά, όπως και οδικοί τουρίστες από τις γειτονικές βαλκανικές και επίσης ορθόδοξες χώρες.

 

Ωστόσο, οι πρώτες πτήσεις από το εξωτερικό προς το αεροδρόμιο της Καβάλας με επιβάτες με προορισμό τη Θάσο θα αρχίσουν αργότερα, δηλαδή μετά τις 15 Μαΐου και προς τα τέλη του μήνα, ήτοι μεσολαβεί κενό τριών εβδομάδων από το Πάσχα, γεγονός που «φρενάρει» την πλειονότητα των ξενοδοχείων από το να ανοίξουν για το Πάσχα ή έστω στις αρχές Μαΐου, λόγω του πολύ υψηλού φετινού κόστους λειτουργίας τους.

 

Όπως εκτιμάται, τελικά τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ανοίξει περίπου το 30% των ξενοδοχείων του νησιού, ενώ περισσότερη κινητικότητα καταγράφεται σε μικρότερα καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Στο νησί έχουν ήδη μεταβεί, στο μεταξύ, κάποιοι Ευρωπαίοι που διαθέτουν κατοικίες για να περάσουν την άνοιξη και το καλοκαίρι.

 

Η δε Χαλκιδική αναμένεται να προσελκύσει για το Πάσχα αρκετούς από τους Θεσσαλονικείς που διαθέτουν εκεί εξοχική κατοικία, αλλά ποτέ δεν αποτελούσε ιδιαίτερο πασχαλινό προορισμό. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά φέτος ακόμη περισσότερο, αναμένεται να ανοίξει μόνο ένας μικρός αριθμός ξενοδοχείων τη Μεγάλη Εβδομάδα, συνολικά περί τα 15. Και στη Χαλκιδική η μεγαλύτερη κινητικότητα εν όψει Πάσχα αναμένεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ο.κ., ενώ -όπως και στη Θάσο- οι περισσότερες κρατήσεις εξωτερικού στα ξενοδοχεία ξεκινούν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική: Βάσω Βεγίρη