Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος σχετικά με την εισήγηση της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για κατάργηση του τμήματος Φυσικής στην Καβάλα και το ενδεχόμενο μελλοντικού κλεισίματος των τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας-Οινολογίας και Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα.

 

Όπως αναφέρουν:

 

Η ενδεχόμενη κατάργηση του τμήματος Φυσικής, σε συνδυασμό με την κατάργηση του τμήματος Γεωλογίας και εκείνη των διετών προγραμμάτων σπουδών στο ΔΙ.ΠΑ.Ε., είναι πισωγύρισμα για την πανεπιστημιακή κοινότητα της περιοχής, την αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας και την ερευνητική προοπτική. 

 

Ταυτόχρονα, τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση λειτουργίας των τμημάτων της Δράμας, αν δεν δοθεί άμεσα η αρωγή της Πολιτείας, γεγονός που υποβαθμίζει την περιοχή, αφού τα τμήματα προσφέρουν επιστημονική εξειδίκευση, χρήσιμη για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της εθνικής.

 

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τα αποτελέσματα της απαράδεκτης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής της κ. Κεραμέως, που άφησε τους νέους και τις νέες εκτός των Σχολών και τις Σχολές χωρίς φοιτητές, για να τις κλείσει τελείως κάνοντας ακόμα ένα μεγάλο χατίρι στα ιδιωτικά Κολλέγια.

 

Ζητούν να μην πραγματοποιηθεί η- επιβαλλόμενη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Διοικούσας Επιτροπής- συρρίκνωση του ΔΙΠΑΕ, αναφέροντας και το αίτημα του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού που ζητά την παραίτηση της Διοικούσας Επιτροπής και την άμεση προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη Πρυτανικών Αρχών.

 

Η απόφαση που ελήφθη αδιαφορεί για την αδυναμία φοιτητών/τριων να σπουδάσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, και απαξιώνει τους ήδη φοιτούντες στα τμήματα Φυσικής, Αγροτικής Βιοτεχνολογίας-Οινολογίας και Δασολογίας-Φυσικού Περιβάλλοντος, επιδεικνύοντας μία άνευ προηγούμενου αδιαφορία για την ανάπτυξη των Ανώτατων Ιδρυμάτων της περιφέρειας, με την κ. Κεραμέως επιμένει να απαξιώνει και να συκοφαντεί τα ελληνικά πανεπιστήμια

 

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

 

Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί, ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του τμήματος Φυσικής και η ενδεχόμενη μεταφορά της Σχολής Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) ευθυγραμμιζόμενη με την συντριπτική πλειονότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας;

 

Τι σκοπεύει να κάνει για την ουσιαστική αναβάθμιση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων της Δράμας, την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους τους;