Η κυβέρνηση καταγράφει τα αποθέματα της χώρας σε προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πιθανότητα ελλείψεων. Ο πρωθυπουργός συγκαλεί τη Δευτέρα σύσκεψη με Γεωργαντά.

 

Αντικείμενο της σύσκεψης η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, δεδομένου ότι λόγω του πολέμου έχουν σταματήσει εξαγωγές προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

 

Στη σύσκεψη όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων.

 

Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μία σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πολλές εταιρείες λιανικής βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλευριού και ηλιέλαιου, όπως έχει συμβεί και στη Γερμανία.

 

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα, και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήψη όποιων απαραίτητων μέτρων.

 

Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. 

 

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Οι  συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας.

 

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με έλλειψη ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.