γράφει ο 

Σταύρος Λυγερός 

 

Το να προβλέπει κάποιος με κατηγορηματικότητα τον χρόνο που θα στηθούν πρόωρα κάλπες είναι παρακινδυνευμένο για τον απλό λόγο ότι η οριστική απόφαση λαμβάνεται πάντα στο “παρά ένα”. Μέχρι τότε πολλές είναι οι εισηγήσεις και ζυμώσεις και συχνά ο πρωθυπουργός έχει πάρει μία κατ’ αρχήν απόφαση, αλλά –επαναλαμβάνω– η οριστική λαμβάνεται λίγο πριν λήξει η συνταγματική προθεσμία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Κι αυτό, επειδή μπορεί εντωμεταξύ να συμβεί κάτι απρόβλεπτο που να αλλάξει μερικώς ή και ριζικά τον αρχικό σχεδιασμό. Με αυτή την αίρεση εκτιμώ ότι θα γίνουν εκλογές Μάιο.

 

Την πρόβλεψη έχω κάνει από το 2021. Η επίσημη κυβερνητική ρητορική για εξάντληση της τετραετίας δεν στέκει πολιτικά. Ο βασικός λόγος είναι ότι το κύμα ακρίβειας, που παροξύνει την προβληματική οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σ’ αυτό πρέπει προστεθούν ο “πρωταθλητισμός” της Ελλάδας σε αριθμό νεκρών από τον κορονοϊό και το πλήγμα που υπέστη η κυβέρνηση από τον αποτυχημένο χειρισμό της πρόσφατης κακοκαιρίας “Ελπίς”.

 

Όλα τα παραπάνω ροκανίζουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εξ αντιδιαστολής, σταθεροποιεί κατά το δυνατόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη. και την σταθεροποιεί, επειδή το κόμμα του Τσίπρα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι ελκυστική εναλλακτική λύση για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ. Αυτό, βεβαίως, ισχύει όσο οι ψηφοφόροι συγκρίνουν συμπολίτευση-αξιωματική αντιπολίτευση και τους αρχηγούς τους.

 

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ