Κακοκαιρία "εξπρές" αναμένεται να περάσει από το νομό Καβάλας, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και την ενίσχυση των αναμένων.

 

Ήδη από τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας (7/2) αναμένονται τοπικές βροχές ασθενούς-μέτριας έντασης. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα πρόσκαιρα θα γενικευθούν και ίσως αποκτήσουν τοπικά έντονο χαρακτήρα. Εν συνεχεία θα αποκτήσουν τοπικό και ασθενή χαρακτήρα.

 

Υπάρχει πιθανότητα κατά το ξημέρωμα της Τρίτης (8/2) τα φαινόμενα να αποκτήσουν πρόσκαιρα ελαφρώς πιο γενικευμένο χαρακτήρα και τοπικά μέτρια ένταση κατά βάση στα νοτιότερα του νομού. Εν συνεχεία από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (9/2) ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση με τοπικές νεφώσεις να παραμένουν μέχρι το τέλος της μέρας.

 

Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα εκδηλώνονται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα, κατά τα μεσάνυχτα απόψε άνω των 1000-1200μ. Έπειτα, αναμένεται σταδιακά να πέσουν κι έτσι πριν το ξημέρωμα χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται άνω των 400-600μ. κατά μέσο όρο (τοπικά χαμηλότερα). Κατά το ξημέρωμα τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα πέσουν πρόσκαιρα ελαφρώς χαμηλότερα άνω των 200-350 κατά μέσο όρο, τοπικά ίσως ελαφρώς χαμηλότερα κυρίως στην περιοχή γύρω απο το ανατολικό κομμάτι του κάμπου.

 

Οι άνεμοι μετά τα μεσάνυχτα θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς και θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση. Έτσι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα έχουν φτάσει τα 6-8 μποδόρ με έμφαση τις θαλάσσιες περιοχές.

 

Η θερμοκρασία μετά τα μεσάνυχτα θα παρουσιάσει σημαντική πτώση ενώ την Ττετάρτη θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές μόνο στα ηπειρωτικά (τοπικά παγετός) και άνοδος ως προς τις μέγιστες τιμές στο σύνολο του νομού.

 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν οι οδηγοί στο ορεινό δίκτυο του νομ0ύ άνω των 600μ. τιις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

 

πηγή: meteokav