Η τρίτη ενότητα “CosmoClasscial” του φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα ανοίγει τις πύλες της με εκδηλώσεις από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου. Το Cosmopolis αγκαλιάζει την κλασσική μουσική. 

 

Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν. Το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, ωστόσο ακόμη ένα κτήριο στην Καβάλα θα «μεταμορφωθεί». Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη θα φιλοξενήσει την παραγωγή της CosmoClassical Youth Orchestra που θα ανεβάσει την όπερα του Mozart «Cosi fan tutte». 

 

«Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια να αναδειχθεί μέσα από τον θεσμό του πολυετούς φεστιβάλ Cosmopolis μια διαφορετική οπτική για την κλασική μουσική, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της. Μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες προοπτικές στους χιλιάδες μαθητές που την σπουδάζουν, αλλά, και στους καλλιτέχνες που την υπηρετούν με πάθος, δίνοντάς τους την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε όλες τις μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, χωρίς παρωπίδες και ενδοιασμούς. 

 

Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαϊωάννου, έργα του οποίου παρουσιάζονταιστις 12 και 13 Νοεμβρίου, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Για το αφιέρωμα στο συνθέτη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού ωδείου Καβάλας Φώτης Κουτσοθόδωρος, θα παραθέσει περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέχεια καθώς είναι αυτός που το επιμελήθηκε.Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω την άψογη συνεργασία τόσο με το Δημοτικό ωδείο Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ, όσο και με όλα τα υπόλοιπα μουσικά ιδρύματα της πόλης μας» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» Άλκης Ζοπόγλου

 

Την σκυτάλη θα πάρουν στις 19 και 20 Νοεμβρίου, ο βραβευμένος Καβαλιώτης συνθέτης Κωνσταντίνος Χίζαρης παρουσιάζοντας επιλεγμένα έργα του των τελευταίων 25 χρόνων και, αμέσως μετά το καινοτόμο και δεξιοτεχνικό FlaurimbaDuo, όπου ένας ασυνήθιστος συνδυασμός οργάνων, από την σολίστ FionaPuieeFoo στην μαρίμπα και την Ρεβέκκα Μελετιάδου στο φλάουτο, θα παρουσιάσουν ένα μείγμα σαγηνευτικών και εκρηκτικών ήχων.

 

Στις 26 Νοεμβρίου, σειρά έχει, η εκρηκτική Πολωνική μπάντα των Volosi με πάνω από 700 συναυλίες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια μουσική ομάδα, που αξιοποιεί μουσικά μοτίβα προερχόμενα από την έντονη παράδοση των Καρπαθίων που συνδυασμένα με κλασσικές τους επιρροές, δημιουργούν ένα νέο μοντέλο παρουσίασης επί σκηνής. 

 

Αμέσως μετά στις 27 Νοεμβρίου, στην σκηνή ανεβαίνει η Τάνια Γιαννούλη, μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής μουσικής σκηνής σήμερα. Μουσικός με κλασσική παιδεία, συμπεριλαμβάνει πλέον στην μουσική της ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, όπως σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και freeimprovisation. 

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις, θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό κτίριο της «Μεγάλης Λέσχης» της πόλης της Καβάλας, που εντυπωσιακή και αγέρωχη, ανοίγει τις πύλες της για το κοινό, φιλοξενώντας στη μεγάλη της αίθουσα τον κύριο όγκο των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoClassical του Cosmopolis! 

 

Όμως το CosmoClassical δεν τελειώνει εδώ. 

 

Το αποκορύφωμα αυτής της ενότητας, είναι η παραγωγή της όπερας του MozartCosì fan tutteμε την «CosmoClassicalYouthOrchestra» στις 4 και 5 Δεκεμβρίου τόσο στην Καβάλα όσο και στο Μέγαρο μουσικής Κομοτηνής. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο project που διοργανώνεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του φεστιβάλ Cosmopolis, με στόχο να παραμείνει πλέον σαν θεσμός. 

 

Η Αλεξία Βουλγαρίδου η διεθνώς αναγνωρισμένη Καβαλιώτισα σοπράνο, θα μεταφέρει στο project την τεράστια εμπειρία της και μαζί με τον coachGaryKudoθα επικεντρωθούν στην προετοιμασία ρόλων, φωνητικά και στιλιστικά. Μαέστρος της ορχήστρας είναι ο ταλαντούχος Έλληνας, Ιωάννης Πρωτόπαπαςκαι σκηνοθέτης ο διαπρεπέστατος Κωνσταντίνος Κοντοχρήστος.

 

Την ομάδα συμπληρώνουν η JolandaPupillo που έχει αναλάβει διαδικτυακά τον ρόλο τουcoach Ιταλικής γλώσσας. Την επιμέλεια προβολών έχουν αναλάβει σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη 2 ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες από την Γερμανία οι αδερφοί Fabian και TobiasSchradiενώ κορεπετίτορες για την προετοιμασία του έργου, θα είναι οι ικανότατες δικές μας πιανίστριες Σοφία Παλαιολόγου και Ελπίδα Μπαξεβάνη

 

Και φυσικά την πρωτοποριακή CosmoClassicalYouthOrchestraεπανδρώνουν πάνω από 50 ταλαντούχοι και αξιόλογοι νέοι και νέες μουσικοί και καλλιτέχνες, 18-29 ετών από όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί ησυνεισφορά στην υλοποίηση του project της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΥΘΙΑ και της διευθύντριάς της Κας Καλλιστρίδου Ιωάννας που με την μεγάλη της πίστη και αφοσίωση, μας έδωσε την δυνατότητα να το πραγματοποιούμε πλέον, αξιοποιώντας τα προγράμματα και την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

 

«Θα ήθελα να τονίσω σε αυτό το σημείο, ότι υπάρχει σε όλες τις εκδηλώσεις ένα καθαρά συμβολικό εισιτήριο (8 ευρώ για την Μεγάλη Λέσχη και 10 ευρώ για το CosifanTutte). Όλοι όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα πρέπει να κάνουν την κράτησή τους είτε από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ είτε από το Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών - πρώην ΕΟΤ. Το εισιτήριο είναι συμβολικό, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης καλύπτεται από την συνεισφορά του Δήμου.

 

Μέριμνα μας επίσης, είναι να ενισχύσουμε την παρουσία των μαθητών, για αυτό υπάρχει ένα πολύ μικρό αντίτιμο των 2 ευρώ για μαθητές των ωδείων της πόλης και του μουσικού σχολείου. Επίσης, ειδικά για τoέργο CosifanTutte,υπάρχει ειδικό εισιτήριο χαμηλότερης αξίας για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, για όλους τους καθηγητές των μουσικών ιδρυμάτων στην πόλη μας,η είσοδος είναι δωρεάν αρκεί να απευθυνθούν στις γραμματείες και στις διευθύνσεις των ιδρυμάτων τους που εργάζονται», λέει ο Άλκης Ζοπόγλου

 

Τα χρήματα θα διατεθούν στον σύλλογο ατόμων με αυτισμό. 

 

Όλες οι θέσεις είναι αριθμημένες και η προ-κράτηση και μάλιστα στις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια στην ζωή μας,είναι απαραίτητη  και πρέπει να είναι συνειδητή. Τώρα, που δενείμαστε στο καλοκαίρι, όλοι οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων είναι κλειστοί και όπως είναι κατανοητό, δεν υπάρχει η δυνατότητα να κλείνουν κάποιοιθέση και επειδή για διάφορους λόγους τελικά δεν έρχονται ,να στερούν αυτήν την θέση από κάποιους άλλους. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις εκδηλώσεις του CosmoClassicalαλλά και για εισιτήρια μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ cosmopolisfestival.gr.

 

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίαςπου ισχύουν για μικτούς χώρους.

 

Θόδωρος Μουριάδης – Δήμαρχος Καβάλας 

 

«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα που η αγάπη των Καβαλιωτών για την Κλασσική Μουσική θα περάσει σε ένα άλλο επίπεδο, με τη διοργάνωση του CosmoClassical, το οποίο θα κλείσει τον κύκλο του φετινού Cosmopolis.

 

Η μεγάλη σάλα της Μεγάλης Λέσχης, μετά από πολλά χρόνια, θα ξαναγεμίσει με μουσικές, κι οι πρώτες που θα ακουστούν θα είναι του CosmoClassical.  Πιστεύω ότι αυτό το ιστορικό κτήριο, ύστερα από τα έργα συντήρησης που έκανε ο Δήμος, θα γίνει φωλιά των Τεχνών, δίνοντάς μας την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πολύχρονη ιστορία του, γράφοντας νέες σελίδες που θα το κοσμούν στο μέλλον.

 

Όμως, η Μουσική θα μεταμορφώσει ακόμη ένα κτήριο στην Καβάλα. Το εκθεσιακό κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη θα φιλοξενήσει την παραγωγή της CosmoClassical Youth Orchestra που θα ανεβάσει την όπερα του Mozart «Cosi fan tutte». 

 

Συνεργαστήκαμε με το Επιμελητήριο Καβάλας, και θα μετατρέψουμε το κτήριο σε έναν «industrial» μοντέρνο χώρο φιλοξενίας συναυλιών και θεαμάτων. Ευελπιστούμε ότι το κτήριο θα αποκτήσει νέες προοπτικές ως προς τη χρήση του», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης.

 

Παναγιώτης Αγγελίδης - πρόεδρος «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»

 

"Παραμένουμε πιστοί  στην ιδέα ότι αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για τον Δήμο μας, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος και παράλληλα εργαλείο ανάπτυξης και αναβάθμισης του τόπου. 

 

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι γι΄ ακόμη μια φορά, ότι όσο εδραιώνεται ένα νέο μοντέλο ροής, όσο ενσωματώνονται σε αυτό δράσεις με ιδιαίτερη ταυτότητα και προσαρμοσμένες στις σύγχρονες απαιτήσεις, θα αποκτά μεγαλύτερη δυναμική. Έχω ξαναπεί ότι θεωρούμε τη σύνδεση του Πολιτισμού με την ανάπτυξη της πόλης μας, όχι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας", είπε ο κ. Αγγελίδης. 

 

Κοσμάς Χαρπαντίδης – πρόεδρος Δημοτικού Ωδείου Καβάλας 

 

"Το Φεστιβάλ Cosmopolis, που είναι ένα άνοιγμα της κοινωνίας της Καβάλας στη μουσική δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του  την κλασική, σοβαρή μουσική και να την προβάλλει το ίδιο ποιοτικά και φανατικά, όπως και τις άλλες εκδηλώσεις του. Για τον σκοπό αυτό συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και  το καλλιτεχνικό του προσωπικό για να εξασφαλίσει το υψηλότερο  επίπεδο καλλιτεχνικών εκπροσώπων σε όλους τους τομείς του CosmoClassical. Από τις δύο διοργανώσεις  για το Φεστιβάλ Παπαϊωάννου  και τις δύο διαλέξεις  για το έργο του επιφανούς Καβαλιώτη μουσικού και συνθέτη  - μέχρι την συναυλία με έργα του συνθέτη και καθηγητή  του  Δημοτικού  Ωδείου  Κωνσταντίνου  Χίζαρη, που είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα, αφού πρώτη φορά συμμετέχει Καβαλιώτης συνθέτης με έργο κλασικής μουσικής του Φεστιβάλ .

 

Όμως το πιο μεγάλο στοίχημα του CosmoClassical  είναι και παραμένει η λαμπρή συμμετοχή και η μεγάλη τιμή και προσφορά στους Καβαλιώτες και την Καβάλα της  Αλεξίας Βουλγαρίδου, της μοναδικής σοπράνο εκ Καβάλας με διεθνή καριέρα, η οποία θέλησε να απευθυνθεί στους Καβαλιώτες μαθητές και  σπουδαστές και να τους διδάξει την μεγάλη τέχνη της. Και βεβαίως να τους μυήσει στα μυστικά της.

 

Να πραγματοποιήσει  δηλαδή ένα  masterclass  επιπέδου , το οποίο θα αποκρυσταλλωθεί σε μια παράσταση όπερας, την οποία θα εισπράξουμε και θα χαρούμε όλοι. Είναι μια προσπάθεια να αναδείξει ότι  η όπερα δεν είναι κάτι απόμακρο , δύσκολο και άπιαστο, αλλά μπορεί να γίνει κάτι απτό, ενταγμένο μέσα στην ποιότητα της καθημερινότητας, την οποία πλουτίζει και αναδεικνύει. Γιατί άραγε δεν παραξενευόμαστε όταν ακούμε  τους γονδολιέρηδες  της Βενετίας να τραγουδoύν άριες στα κανάλια και θα μας κακοφανεί να ακούμε μια μαθήτρια του μουσικού ή του Ωδείου να αναμετριέται με μια άρια;" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρπαντίδης.