γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αν και θέλησαν να βελτιώσουν την εικόνα του πρωθυπουργού, αλλά όχι της κυβέρνησης, ουσιαστικά αναδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά από 26 μήνες διακυβέρνησης έχει προβληματάκια και βρίσκεται σε ελαφρά μεν , αλλά κάμψη.

 

Οι φωτιές, η πανδημία, η ΔΕΗ, οι ντελιβεράδες αλλά και η διαχείριση μερικών υπουργών δείχνουν ότι το κεντρικό σύστημα ελέγχου από το Μαξίμου μπάζει νερά.

 

Διαβάζουμε στις δημοσκοπήσεις και ιδιαίτερα σε αυτή της MRB για το ΣΤΑΡ, ότι στο ερώτημα πώς αξιολογείτε την εμφάνιση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 36,2% και ο Αλέξης Τσίπρας το 33,1%.

 

Η διαφορά δηλαδή ανέρχεται στο 3,1%, παρότι ο κάθε φορά πρωθυπουργός διαθέτει το πλεονέκτημα και παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα διλήμματα για τις εκλογές και κατέθεσε ένα «πακέτο» που φιλοκυβερνητικά μέσα το αξιολόγησαν ακόμα και 4 δις ευρώ!

 

Για δε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετικά κρίνει τις εξαγγελίες του το 19,9% όσων ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία στις περασμένες εκλογές και το 35,4% των νέων έως 34 ετών.

 

Στο δε ερώτημα ποιου εκ των δυο αρχηγών τα μέτρα πείθουν περισσότερο, το 27,1% απαντά («μάλλον» και «σίγουρα») του Κυριάκου Μητσοτάκη και το 23,7% του Αλέξη Τσίπρα.

 

Για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει περισσότερες αρνητικές γνώμες σε ένα θέμα. Το 50% κρίνει αρνητικά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέρχεται στο 46,7%.

 

«Πρωτιά» σε αρνητικές γνώμες συγκεντρώνει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο θέμα της ακρίβειας.

 

Στο ερώτημα αν τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αύξηση των τιμών, το 25% απαντά θετικά για τα μέτρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόνο το 22,7 απαντά θετικά για τα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Εμφανίζει ενδιαφέρον ότι και εδώ, το 17,7% των ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ στις περασμένες εκλογές βλέπουν θετικά τα μέτρα που πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως τα βλέπει θετικά και το 35,4% των ηλικιών έως 35 ετών.

 

Εντύπωση προκαλεί και το εύρημα για τη συσπείρωση των δυο μεγάλων κομμάτων στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου.

 

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει συσπείρωση 79,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 75,8% -ποσοστό, για όσους παρακολουθούν την πορεία και τη «φυσιογνωμία» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει συνηθίσει να το επιτυγχάνει προεκλογικά.

 

Εξίσου εντύπωση προκαλεί και το ότι όσοι ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και δηλώνουν ότι δεν θα την ξαναψηφίσουν αν γινόταν σήμερα εκλογές, μόλις το 4,4 τηρεί στάση αναμονής, όταν το ποσοστό αυτών που παραμένουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στο 11,8%,. Οι δε διαρροές προς τα άλλα κόμματα για τη Νέα Δημοκρατία ανέρχονται στο 11,8% και στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο μισό-6,1%.

 

Αυτά σημειώνει ο Βασίλης Σκουρής στις σημειώσεις του για να συμπληρώσω ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε μια άλλη δημοσκόπηση η οποία:

 

Με δεδομένο είναι πως οι πυρκαγιές του Αυγούστου  έπληξαν την εικόνα της κυβέρνησης, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πρώτες μετρήσεις του Σεπτεμβρίου, είχαμε και μην το ξεχνάμε αυτό έναν αποτυχημένο επικοινωνιακά ανασχηματισμό με την περίπτωση Αποστολάκη που κατέληξε σε φιάσκο και την είσοδο στην κυβέρνηση του πρώην Επιτρόπου Στυλιανίδη από την Κύπρο εκλεκτό του Σχοινά και όλο αυτό θόλωσε το κλίμα…

 

Είναι ενδεικτικό πως όσον αφορά στις  αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα η έρευνα της Alco για την τηλεόραση του Open καταγράφει 49% αρνητική εκτίμηση ενώ μόλις το 22% απαντά θετικά.

 

Στη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΙ σίγουρα ή μάλλον θετικά αξιολογεί τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το 40% των ερωτηθέντων, ωστόσο το 48% τον αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά (2% δεν ξέρει/ δεν απαντά). Πάντως όσον αφορά στον πρόεδρο του  ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα ή μάλλον θετικά αξιολογείται από το 30% αλλά το 50% είναι στο αρνητικά η μάλλον αρνητικά.

 

Το Μαξίμου μπορεί να πήρε τα μηνύματα, αλλά φαίνεται ότι οι γκάφες δεν έχουν τέλος μια και ένα μεγάλο κομάτι της ορθόδοξης ΝΔ βρίσκεται εκτός κυβέρνησης και φυσικά οι τελευταίες υπαναχωρήσεις ή η σκιά υπαναχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία έκανε «τούρκο» τον Σαμαρά

 

Δεν θα γίνουμε Ποτάμι, λένε όσοι είναι υπέρ τη σκληρής γραμμής απέναντι στην Τουρκία, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ θέλουν να χαλυβδώσουν την ασπίδα μέσω της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο.

 

Όλα αυτά με μια πρόχειρη σούμα πάνε μακριά το ενδεχόμενο των εκλογών αλλά δημιουργούν και ένα άγχος στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν μπορεί να επανακάμψει (για την ώρα) και ακολουθεί την τακτική …πέσε πίτα να σε φάω!