Μηνύματα για τα 99 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τον δήμαρχο Καβάλας και τους βουλευτές Καβάλας.

 

Θόδωρος Μουριάδης - δήμαρχος Καβάλας: «99 χρόνια από τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας»

 

"Συμπληρώνονται σήμερα ενενήντα εννέα χρόνια από τον αφανισμό του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας.

 

Οι Νεότουρκοι, με τη στήριξη των μεγάλων κρατών της γηραιάς ηπείρου και εκμεταλλευόμενοι τη διάσπαση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο πολεμικό μέτωπο, κατάφεραν αφενός μεν να ολοκληρώσουν την πολυετή επιχείρηση εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της εν λόγω περιοχής και αφετέρου να οδηγήσουν στο δρόμο της προσφυγιάς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

 

Η αναγνώριση της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού, έστω και ετεροχρονισμένα, συνιστά υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της τουρκικής ηγεσίας.

 

Είναι μια πράξη που αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και διατηρεί το δικαίωμα της ελληνικής κοινωνίας στη μνήμη.

 

Η παραχάραξη των γεγονότων εκείνης της περιόδου, στην οποία επιδίδονται διαχρονικά οι γείτονες μας, θα υπονομεύει εσαεί κάθε προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης των δύο χωρών".

 

Γιάννης Πασχαλίδης - βουλευτής Καβάλας ΝΔ: «Δεν ξεχνούμε για να μην ξανασυμβεί»

 

"Η σημερινή ημέρα, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων στις 24 Σεπτεμβρίου 1997, καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

 

Στη συλλογική αυτή μνήμη συγκαταλέγονται οι εκατόμβες θυμάτων, Ελλήνων και Αρμενίων, που άφησαν στο πέρασμά τους οι κεμαλικές ορδές μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της Σμύρνης. Συγκαταλέγεται η οδύνη του θανάτου, η αδικαιολόγητη βία, ο ξεριζωμός, η αποκτήνωση.

 

Η γη που στέγαζε επί σχεδόν δύο χιλιετίες τη ζωή, τα επιτεύγματα και τη συνύπαρξη πανάρχαιων πολιτισμών έμεινε ορφανή.

 

Οι οικογένειες των προσφύγων έφτασαν στην μητέρα Ελλάδα και μέσα από δυσκολίες κατάφεραν να στήσουν τις ζωές τους. Πάντα έβρισκαν χώρο όμως να μιλήσουν στα εγγόνια για τις αλησμόνητες πατρίδες.

 

Σαν Έλληνες ήμασταν πάντα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης. Ειρήνη όμως που οικοδομείται με όρους ισότητας και όχι πειρατείας.

 

Δεν ξεχνούμε για να μην ξανασυμβεί."

 

Μακάριος Λαζαρίδης - βουλευτής Καβάλας ΝΔ: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι  μια ιστορική αλήθεια που δεν παραγράφεται»

 

«Συμπληρώνονται φέτος 99 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα μιας από τις πλέον ματωμένες σελίδες της πρόσφατης ιστορίας του Έθνους μας: της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

 

Το Σεπτέμβριο του 1922, η Σμύρνη και τα μικρασιατικά παράλια συνολικά μετατράπηκαν σε τόπο μαρτυρίου και εξόντωσης  εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Ο Ελληνισμός της περιοχής αφανίστηκε και η μακρόχρονη ιστορική παρουσία των Ελλήνων στην Ιωνική Γη τερματίστηκε με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο.

 

“Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού”, ανέφερε στα απομνημονεύματά του ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, αποτυπώνοντας την επιχείρηση εξόντωσης κάθε ελληνικού στοιχείου από τα ιερά εκείνα χώματα. 

 

Η Βουλή των Ελλήνων, με ομόφωνη απόφασή της, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος. 

 

Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος.

 

Μάταια κάποιοι επιδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν να ξεχαστεί αυτή η θηριωδία. 

 

Πρόκειται για μια ιστορική αλήθεια που δεν παραγράφεται. 

 

Όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα, στην ιστορία οι σιωπές δεν μπορούν να διατηρούνται για πάντα και η αλήθεια αργά ή γρήγορα αποκαθίσταται».