Στην Καβάλα βρέθηκε ο περιφεριάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρήστος Μέτιος όπου επισκέφθηκε το γυμνάσιο - λύκειο Κρηνίδων και αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. 

 

Είπε ότι έχει ανοίξει πρόσκληση 3 εκατ. ευρώ, ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, είπε ότι ότι αρχές καλοκαιριού θα ανατεθεί το έργο σε εργολάβο. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριου, ηλεκτρολογικές και άλλες εργασίες. 

 

Αυτό που τόνισε ο κ. Μέτιος είναι ότι έχει υπογράψει πρόσκληση για την αναβάθμιση σχολικών υποδομών, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος Καβάλας μπορεί να υποβάλει πρόταση ώστε οι εργασίες που πρέπει να γίνουν στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια. 

 

«Η πρόσκληση αυτή δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί νωρίτερα, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, κατευθύναμε πρόσθετους, έκτακτους, πόρους από το ΕΣΠΑ για τη στήριξη της υγείας και της επιχειρηματικότητας.

 

Δεν είχαμε συνεπώς διαθέσιμους πόρους, καθώς καλύψαμε το ήδη υψηλό ποσοστό υπερδέσμευσης (207%)», συμπληρώνει ο κ. Μέτιος. 

 

«Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου, ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες (ΦΕΚ υπερδέσμευσης, ολοκλήρωση της αξιολόγησης έργων υγείας και επιχειρηματικότητας), ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε 3 εκατομμύρια ευρώ για την πρόσκληση που αφορά στο Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων.

 

Και θέλω να τονίσω ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιούμε πρόσκληση για ένα μόνο έργο. Και το κάνουμε για αυτό το συγκεκριμένο σχολείο.

 

Τρίτον, τα τελευταία πέντε χρόνια, για αναβάθμιση σχολικών υποδομών, έχουμε ενεργοποιήσει δύο προσκλήσεις που ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ.

 

Μέσω αυτών των προσκλήσεων, η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει με 850.000 ευρώ την ανακαίνιση του 21ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας και με επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού σχολείου Καβάλας. Και τα δύο αυτά έργα τα υλοποιεί ο Δήμος Καβάλας» επισημαίνει ο περιφερειάρχης. 

 

«Τέταρτον, το ότι η νέα πρόσκληση της Περιφέρειας για το Γυμνάσιο – Λύκειο Κρηνίδων επρόκειτο να ενεργοποιηθεί μετά το καλοκαίρι, το είχα κάνει γνωστό έγκαιρα, εδώ και καιρό, σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Καβάλας.

 

Για το λόγο αυτό, θεωρώ άστοχες και αδικαιολόγητες τις μομφές που ακούστηκαν εναντίον της Διοίκησης της Περιφέρειας. 

 

Θέλω να δηλώσω επίσης πως για το θέμα του σχολείου είχα επανειλημμένες επικοινωνίες και με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τους βουλευτές Μακάριο Λαζαρίδη και Γιάννη Πασχαλίδη και βέβαια με το δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τους οποίους από την πρώτη στιγμή ενημέρωσα για τις διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου, για το χρονοδιάγραμμα της πρόσκλησης αλλά και για τη δεδομένη πρόθεσή μας το ζήτημα να επιλυθεί», καταλήγει ο κ. Μέτιος.