Περιοδεία στην Καβάλα πραγματοποίησε η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου συνοδευόμενη από την βουλευτή Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου, μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη στην Ελευθερούπολη. Συζητήθηκε η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής καθώς και η πορεία των εμβολιασμών. Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η αγωνία των  επιχειρηματιών και των εργαζόμενων είναι μεγάλη και η αβεβαιότητα εντείνεται  μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μύκονο. Επίσης, έγινε αναφορά σε επιμέρους ζητήματα που άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου, όπως η αξιοποίηση της αλάνας της Ν. Ηρακλείτσας, την επένδυση στα λουτρά Ελευθερών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με την τουριστική δυναμική της περιοχής.

 

Στη συνέχεια, η τομεάρχης Τουρισμού είχε συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του Τουρισμού και της Εστίασης, όπου συζητήθηκαν οι συνέπειες της πανδημίας στον Τουρισμό και, κατ’ επέκταση στην οικονομία της περιοχής (δες ΕΔΩ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ο πρόεδρος Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο πρόεδρος εστιατόρων, Μάκης Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Τάκης Αγγελίδης, ο πρόεδρος Καφεζυθοπωλών Καβάλας Γιώργος Βαφείδης και ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Παναγιώτης Κουτσόγλου.

 

Όπως δήλωσε, «οι προβλέψεις για τον οδικό τουρισμό δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας ενώ οι εικόνες με τις ουρές χιλιομέτρων στις χερσαίες πύλες εισόδου αποτέλεσαν δυσφήμηση για την χώρα. Η κυβέρνηση αδιαφορεί, υπάρχει τεράστια ανασφάλεια και οι κρατήσεις είναι ελάχιστες.  Τα προβλήματα στις πύλες εισόδου παραμένουν, δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, πρέπει άμεσα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα». 

 

Εξάλλου, στη συνέντευξη Τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, έκανε λόγο για κυβερνητικές παλινωδίες που έχουν στοιχίσει στον ελληνικό τουρισμό. Όπως τόνισε, η Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα έχει πληγεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα τόνισε επισημαίνοντας ότι η ανασφάλεια τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλη ενώ η κυβέρνηση εμμονικά συνεχίζει να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε. 

 

«Είχαμε κρούσει έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου για ασφαλές άνοιγμα των συνόρων ωστόσο τίποτα δεν έγινε με αποτέλεσμα να ζήσουμε τις ουρές στις πύλες εισόδου ή τις παλινωδίες με την κλειστή πύλη της Νυμφαία και τελικά «το μάρμαρο» το πληρώνουν οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης της ΑΜΘ για ακόμα μία φορά» υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνοντας ότι ο φόβος του Lockdown απειλεί τουριστικές περιοχές της χώρας. 

 

Η Κατερίνα Νοτοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να σοβαρευτεί και να αναλάβει τις ευθύνες της γιατί ο τουρισμός είναι ένας πολύ ευαίσθητος κλάδος και πρέπει να στηριχθεί. Η μεγαλύτερη δυσφήμηση γίνεται από την ίδια την κυβέρνηση που τορπιλίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσα από τις αντιφατικές της δηλώσεις και τις αντιφατικές της πρακτικές τόνισε.

 

Για την εστίαση δήλωσε πως οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα όριά τους και η κυβέρνηση αντί να στηρίξει με ρευστότητα τους επαγγελματίες επέλεξε να τους πετάξει το μπαλάκι με μια ευθύνη που δεν τους αναλογεί χωρίζοντας τα εστιατόρια για εμβολιασμένους και μη. 

 

Η εκταμίευση χρημάτων δεν έχει γίνει στην πραγματικότητα καθώς δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ και έχοντας μια θηλειά στο λαιμό είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λήψη άμεσων γενναίων μέτρων ρευστότητας.  Αυτή τη στιγμή, όλες οι ανάγκες των επιχειρήσεων έχουν γίνει ανελαστικές και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία ειδικά για τον τουρισμό.

 

Τέλος, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη (δες ΕΔΩ), συνοδευόμενη από τη βουλευτή Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση  τόσο από την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και από τη μείωση των εσόδων, λόγω της υγειονομικής κρίσης.

 

Η Κατερινά Νοτοπούλου συμμετείχε σε θεματική συνέλευση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με θέμα τον Τουρισμό.

 

Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Τάνια Ελευθεριάδου

 

 

(δελτίο Τύπου)