Η Ρουμανία ενέταξε την Ελλάδα στην «κίτρινη» λίστα εξαιτίας της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα μας. Η αλλαγή αυτή δεν επηρεάζει όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και επιστρέφουν από στην Ελλάδα στη Ρουμανία, για να αποφύγουν την καραντίνα δέκα ημερών, θα πρέπει να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ. 

 

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και για το νησί της Θάσου από κρατήσεις Ρουμάνων τουριστών.

 

Πιο αναλυτικά, η Εθνική Επιτροπή για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (CNSU) ενημέρωσε στις 15 Ιουλίου τον κατάλογο των χωρών με υψηλό επιδημιολογικό κίνδυνο.

 

Η ενημερωμένη «κόκκινη» λίστα περιλαμβάνει τώρα την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις Κάτω Χώρες, την Ανδόρα, τη Γεωργία και τη Μαλαισία.

 

Η «κίτρινη» λίστα περιλαμβάνει την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, το Γιβραλτάρ, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.

 

Οι λίστες ισχύουν από τις 18 Ιουλίου στις 00:00.

 

Οι χώρες ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες - κόκκινο, κίτρινο και πράσινο - σύμφωνα με 

το ποσοστό εμφάνισης κορωνοϊού. 

 

Η «κόκκινη» λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές όπου το σωρευμένο ποσοστό επίπτωσης κορωνοϊού για νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 14 ημέρες είναι υψηλότερο από ή ίσο με 3 ανά 1.000 κατοίκους. 

 

Η «κίτρινη» λίστα περιλαμβάνει χώρες και περιοχές όπου το ποσοστό επίπτωσης κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η πράσινη λίστα καλύπτει χώρες όπου το ποσοστό είναι χαμηλότερο από ή ίσο με 1,5 ανά 1.000 κατοίκους.

 

Όσοι φθάνουν από χώρες στις «κίτρινες» ή «κόκκινες» λίστες αλλά εμβολιάστηκαν πλήρως κατά του Covid-19 τουλάχιστον δέκα ημέρες πριν φτάσουν στη Ρουμανία εξαιρούνται από την απαίτηση καραντίνας. 

 

Στην περίπτωση εκείνων που φθάνουν από χώρες στις «κίτρινες» λίστες, όπως η Ελλάδα, εάν εμφανίσουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε μέχρι 72 ώρες πριν από την είσοδο στη χώρα, εξαιρούνται επίσης από την είσοδο σε καραντίνα.

 

φωτογραφία αρχείου