Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 13 Ιουλίου, τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Αμύνης & Ασφαλείας “DEFEA 2021” που διεξάγεται στο Εκθεσιακό Κέντρο “Metropolitan Expo” στα Σπάτα, ως τις 15 Ιουλίου.

 

Παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ. Στην τελετή παρέστησαν επίσης Υπουργοί, Αναπληρωτές Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, Βουλευτές, στελέχη ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών, Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

 

Κατά την τελετή εγκαινίων ο Υπουργός απηύθυνε την ακόλουθη ομιλία:

 

«Κυρίες και κύριοι,

 

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στην Αθήνα και στη νέα Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας - Αμυντικών Συστημάτων και Εθνικής Ασφάλειας, την DEFEA, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ROTA, κ. Γεώργιος Τσαούσογλου, καθώς και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ, κ. Αναστάσιο Ροζολή, για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν την έκθεση. Η έκθεση αυτή θα αναδείξει τις σημαντικές δυνατότητες της χώρας τόσο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην διοργάνωση εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας.

 

Επίσης θα ήθελα να καλοσωρίσω τους ομολόγους μου Υπουργούς, ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας, Υψηλούς Αξιωματούχους και διακεκριμένους επισκέπτες, από πολλές χώρες, που είναι σήμερα εδώ, στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία στις διεθνείς μετακινήσεις.

 

Η DEFEA, αποτελεί μια πλατφόρμα διεθνών επαφών, βιομηχανικής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών για σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μέσω της έκθεσης θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η παγκόσμια αγορά στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι η εξέλιξη αμυντικών συστημάτων αποτελεί «κινητήρια δύναμη» της τεχνολογίας.

 

Κυβερνητικά στελέχη, ηγετικά στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από πολλές χώρες και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Αμυντικής Βιομηχανίας, βρίσκονται ήδη εδώ, δημιουργώντας εξαιρετικές ευκαιρίες για επικοινωνία, συνεργασία και επίτευξη συμφωνιών.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις συμμετέχουσες εταιρείες και τους εκπροσώπους των στρατηγικών μας εταίρων, για την υποστήριξη και τη συνδρομή τους, χάρι στην οποία η DEFEAέγινε πραγματικότητα.

 

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ROTA και τα στελέχη της, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εργάστηκαν άοκνα για να σας υποδεχθούν στην Αθήνα με ασφάλεια και υπό τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την επιτυχή συμμετοχή σας στην Έκθεση.

 

Εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδίδουμε στην υποστήριξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

 

Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει ικανές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς μία ανταγωνιστική αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζουμε ένα σχέδιο που υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή από το στάδιο της έρευνας και ανάπτυξης έως τη διασύνδεση της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας με τη διεθνή αγορά. Έτσι με αυτό τον τρόπο συνεισφέρουμε στην ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας αλλά ταυτόχρονα ενισχύουμε την αμυντική θωράκιση της Πατρίδος μας.

 

Έχουμε καταφέρει με στοχευμένες κινήσεις, να αποδείξουμε περίτρανα ότι η σχέση Ενόπλων Δυνάμεων και εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού δεν είναι μια σχέση εξάρτησης αλλά μια σχέση σεβασμού, συνεργασίας και διαφάνειας, η οποία δύναται και πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Κηρύσσω την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Αμυντικών Συστημάτων και Εθνικής Ασφάλειας της Αθήνας και εύχομαι κάθε επιτυχία στους συμμετέχοντες. Η συμμετοχή των βιομηχανιών 21 χωρών και η παρουσία προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο, αποτελούν εγγύηση για την επιτυχία της, την σύναψη αμοιβαία επωφελών συμφωνιών και την δημιουργία ισχυρών και παραγωγικών συνεργασιών».

 

Ακολούθως ο κ. Παναγιωτόπουλος περιηγήθηκε στα περίπτερα εγχώριων και διεθνών Εταιριών Αμυντικού Υλικού, ενημερώθηκε για τις δυνατότητες εκθεμάτων και συνομίλησε με υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών.

 

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης είχε διμερείς συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας της Σλοβενίας κ. Ματέι Τόνιν (Matej Tonin) τον Υπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (Joao Gomes Cravinho), τον Υπουργό Άμυνας της Ιταλίας κ. Λορέντζο Γκουερίνι (LorenzoGuerini).

 

Δείτε Φωτογραφίες: