Με την αναπαράσταση της άφιξης λόχου Θασίων εθελοντών στο λιμάνι της Καβάλας, στις 26 Ιουνίου 1913, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Θασιακής Ένωσης Καβάλας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Λημνιών Καβάλας, συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις των Ελευθεριών 2021. 

 

Το ιστορικό 

 

Μία ημέρα μετά την απελευθέρωση της Καβάλας από τους Βούλγαρους, σώμα Θασίων εθελοντών που οργανώθηκε στη Θάσο από τον οπλαρχηγό Γέωργιο Χατζηγογούση, κατέπλευσε τον Ιούνιο του 1913 στο λιμάνι της πόλης και βοήθησε στην εκκαθάριση των περιχώρων της Καβάλας τα υπολείμματα του βουλγαρικού στρατού που υποχωρούσε.  

 

Σε μάχη που έγινε στο Δοξάτο, σκοτώθηκε ο Θεολογίτης εθελοντής Ιωάννης Καφαντάρης.

 

Τα πλοία που μετέφεραν το εθελοντικό άγημα μπήκαν στο λιμάνι της Καβάλας, με τους άνδρες του να κρατούν αναμμένες δάδες σα να πηγαίνουν στην ανάσταση.  

 

Σαν για να παρατείνουν την αδημονία του πλήθους οι καπετανέοι με τα σκάφη τους έκαναν πρώτα μία γύρα στο λιμάνι, ενώ οι σειρήνες των πλοίων αντηχούσαν.  

 

Τη στιγμή που το άγημα αποβιβάστηκε τους άνδρες υποδέχθηκαν οι Αρχές της πόλης, ενώ κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές τους έραναν με φύλλα δάφνης και ελιάς. 

 

Τίμησαν την Θασιακή Ένωση Καβάλας

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα γεγονότα της απελευθέρωσης και στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις μάχες κατά των Βουλγάρων. 

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης, ενώ στο χρονικό άφιξης του λόχου των Θασίων στο λιμάνι της Καβάλας, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογιώργης και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λημνιών Καβάλας, Εύη Παπουτσίδου.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη ρίψη πυροτεχνημάτων από τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Καβάλας.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος Κώστας Λουκούμης

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: